Kako zaštititi bumbare od hladnoće

Kada temperature padnu tijekom zimskih mjeseci, bumbari se suočavaju s izazovima u preživljavanju hladnih uvjeta kako bi održali svoju produktivnost. Shvaćamo važnost stvaranja idealnih uvjeta za razvoj bumbara i optimizaciju njihove aktivnosti oprašivanja. Kako bi se osigurao najbolji učinak bumbara, ključno je održavati temperaturu u košnici između 28-33 °C. Imaju vlastite pametne načine reguliranja te temperature, bilo prozračivanjem tijekom viših temperatura ili inkubiranjem legla kad postane hladnije.

Usklađivanje aktivnosti oprašivanja i klime

Kako bi se postigli najbolji rezultati oprašivanja, bitno je omogućiti većini bumbara da se usredotoče na svoje aktivnosti oprašivanja, umjesto da reguliraju unutarnju klimu košnice. Različite temperature mogu utjecati na ponašanje bumbara:

 • 8-11 °C:Bumbari će početi tražiti hranu, aktivno oprašujući vaše usjeve
 • < 0 °C:Kad je izuzetno hladno, svi će bumbari ostati unutar ili oko košnice kako bi inkubirali leglo. Ključno je zaštititi leglo u takvim uvjetima kako bi se izbjegla šteta

Imajte na umu da je utjecaj klime na oprašivanje i kvalitetu kolonija također vremenski osjetljiv. Što duže traju nepovoljni uvjeti, to je veći utjecaj na bumbare i njihov učinak.

Prava klima za oprašivanje bumbarima u staklenicima

U tunelima ili staklenicima, jutarnja temperatura treba brzo porasti kako bi dosegla minimalnu 24-satnu temperaturu od 15 ºC za optimalan razvoj biljaka. Kada je vaš usjev zdrav i prosječna 24-satna temperatura iznosi najmanje 15 ºC, možete biti sigurni da neće biti nikakvih problema s aktivnostima bumbara u traženju hrane, što dovodi do učinkovitog oprašivanja.

Smještaj košnica na niskim temperaturama

Tijekom hladnijih mjeseci, od polovice studenog do polovice veljače, strateški smještaj košnica postaje još kritičniji. Evo nekoliko ključnih savjeta kako osigurati da kolonije bumbara napreduju na niskim temperaturama:

 • Toplina je ključna
  Postavite košnice u najtopliji dio tunela/staklenika, pazite da uhvate jutarnje sunce. Provjerite je li košnica u zaštićenom okruženju.
 • Izlaganje sunčevoj svjetlosti
  Postavite košnice na stranu koja prima najviše sunca u hladnim razdobljima, povećavajući njihovu izloženost sunčevoj svjetlosti.
 • Povišeni položaj
  Za optimalnu kontrolu temperature, postavite košnice iznad usjeva.

Upravljanje vlagom zimi

Dok zimi odvlažujete tunele/staklenike, bitno je pripaziti na bumbare. Ponekad se bumbari radilice mogu izgubiti kroz ventilacijske otvore i više se ne mogu vratiti. Kako biste to ublažili, razmislite o korištenju mreže kad god je to moguće ili možete privremeno prikupiti pčele radilice u košnici na kratko vrijeme koristeći naš Wireless Beehome sustavneposredno prije odvlaživanja.