Oprašivanje

Što je oprašivanje?

Oprašivanje je godišnji izazov za uzgajivače kada je u pitanju proizvodnja povrća, voća i sjemena. Dobro oprašeni usjevi rezultiraju znatno većim prinosima i poboljšavaju kvalitetu i rok trajanja ovih proizvoda.

Oprašivanje je prijenos peluda s prašnika cvijeta na tučak cvijeta. Ako se pelud prenosi s prašnika na tučak na istom cvijetu, to se naziva samooprašivanje. Unakrsno oprašivanje, je prijenos peluda s prašnika jednog cvijeta na tučak drugog cvijeta na istoj biljci ili na drugoj biljci. Mnogim cvjetovima potrebni su kukci poput bumbara ili muha za prijenos peluda.

Oprašivanje bumbarima

Bumbari su nezamjenjivi saveznici uzgajivačima diljem svijeta, nudeći pouzdano i učinkovito rješenje za oprašivanje koje podiže prinose usjeva i ukupnu kvalitetu. Njihova pažljivo upravljana primjena jamči optimalno oprašivanje potrebno za povećanje zametanja plodova i poboljšanu ujednačenost usjeva, što u konačnici donosi profit uzgajivačima. Bumbari marljivo rade sedam dana u tjednu, od zore do mraka, čak iu nepovoljnim vremenskim uvjetima i zaštićenom okruženju. Koppert košnice su jednostavne za korištenje, sigurne i zahtijevaju minimalno održavanje. Primjenom najboljih praksiuzgajivači mogu stvoriti okruženje koje maksimizira prednosti oprašivanja bumbarima, osiguravajući obilnu žetvu.

Oprašivanje mušicama

Oprašivanje mušicama, posebno uz pomoć mušica Lucilia sericata, nudi mnoštvo prednosti uzgajivačima diljem svijeta. Ove su se muhe pokazale učinkovitim oprašivačima, pronalazeći svoju ulogu u raznolikom nizu sjemenskih usjeva. Lucilia mušice su vrlo svestrane, idealne za primjenu unutar zatvorenih šatora ili izoliranih jedinica za uzgoj kada se radi o ograničenoj proizvodnji peludi. Ono što ih ističe je njihova besprijekorna kompatibilnost s bumbarima, stvarajući dinamičnu sinergiju u naporima oprašivanja.

preporučeno za tebe

Kako bi se maksimizirale prednosti oprašivanja bumbarima ili mušicama, bitno je primijeniti najbolje prakse koje stvaraju povoljno okruženje za ove neprocjenjive insekte.

Naši savjeti iz najbolje prakse daju vam dragocjeno znanje o smještaju košnica u različitim uvjetima, kako zaštititi bumbare na vrućini, kako zaštititi bumbare od hladnoće, kako optimizirati oprašivanje pod umjetnim svjetlom, kako provjeriti tragove ugriza, kako liječiti ubod bumbara, kako primijeniti proizvod za oprašivanje mušicama i još mnogo toga.

Trebate pomoć?