Trombidiformes

Paukove grinje i druge grinje

Što su grinje?

Biljne grinje su raznolika skupina malih člankonožaca koji se hrane biljnim sokovima. Nalaze se u raznim staništima, od šuma i travnjaka do hortikulturnih i poljoprivrednih usjeva. Biljne grinje mogu biti značajan štetnik u hortikulturi i poljoprivredi, uzrokujući štete na usjevima i smanjujući prinose. Neke uobičajene obitelji i vrste biljnih grinja uključuju:

 • Paukove grinje (obitelj Tetranychidae): dvotočkasti pauk ( Tetranychus urticae) koji se ponekad naziva i karminski pauk ( Tetranychus cinnabarinus), crveni pauk na voćkama ( Panonychus ulmi)
 • Tarsonemidne grinje (porodica Tarsonemidae): široka grinja ( Polyphagotarsonemus latus), ciklama grinja, koja se naziva i jagodna grinja ( Phytonemus pallidus)
 • Žučne i riđe grinje (porodica Eriophyidae): rajčica ( Aculops lycopersici), konopljina riđa ( Aculops cannabicola)
 • Lažne paukove grinje (porodica Tenuipalpidae): ravna grinja ili grinja crvenog čaja ( Brevipalpus phoenicis)

Svaka vrsta biljnih grinja ima svoje jedinstvene karakteristike i prehrambene navike. Biljne grinje općenito uspijevaju u toplim i suhim uvjetima, zbog čega su često problematične u staklenicima i tijekom vrućeg, suhog vremena na otvorenom. Suzbijanje biljnih grinja može biti izazovno zbog njihove brze reprodukcije i razvoja otpornosti na određene pesticide. Tehnike integriranog upravljanja štetočinama (IPM), uključujući metode biološke kontrole, obično se koriste za upravljanje najezdom grinja i zaštitu zdravlja biljaka.

Play

Životni ciklus grinja

Životni ciklus grinja obično se sastoji od četiri faze: jaje, ličinka, nimfa i odrasla osoba. Trajanje njihovog životnog ciklusa može varirati ovisno o čimbenicima kao što su temperatura, vlažnost i dostupnost hrane. Evo pregleda životnog ciklusa biljnih grinja:

 • Jaje:Životni ciklus počinje polaganjem jaja ženke grinje. Jaja su obično kuglasta i položena na donju stranu lišća ili na druge dijelove biljke. Broj jaja koje položi jedna ženka može varirati, a mogu se izleći u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana, opet ovisno o uvjetima okoline.
 • Larva:Nakon što se jaja izlegu, pojavljuju se ličinke grinja. Ove ličinke imaju tri para nogu, osim Eriophyidae koje imaju dva para nogu. Tijekom ove faze, ličinke se počinju hraniti biljnim sokovima i podvrgavaju se linjanju kako bi prešle u sljedeću fazu.
 • Nimfa:Nakon prvog linjanja, ličinke grinja postaju nimfe. Nimfe imaju četiri para nogu, osim Eriophyidae koje imaju dva para nogu. Nastavljaju se hraniti biljkom domaćinom i prolaze kroz nekoliko linjanja, odbacujući svoj egzoskelet dok rastu.
 • Odrasla osoba:Kada nimfe dostignu zrelost kroz niz linjanja, postaju odrasle. U ovoj su fazi potpuno razvijeni, a njihova boja i izgled postaju jasniji. Odrasle jedinke nastavljaju se hraniti biljnim sokom i razmnožavaju se kako bi položile nova jaja, započinjući životni ciklus iznova.

Životni ciklus biljnih grinja može biti prilično brz u povoljnim uvjetima, a neke vrste završe svoj životni ciklus za samo jedan do dva tjedna. Ovaj brzi razvoj pridonosi njihovoj sposobnosti da se brzo razmnožavaju i uzrokuju značajnu štetu biljkama ako se ne kontroliraju. Njihov kratak životni ciklus također ih čini posebno zahtjevnim za upravljanje tradicionalnim metodama kontrole štetočina, naglašavajući važnost integriranih strategija upravljanja štetočinama za držanje populacije grinja pod kontrolom.

Prepoznajte grinje

Biljne se grinje mogu prepoznati po maloj veličini i izgledu poput pauka. Paukove grinje i lažne paukove grinje obično su manje od 1 milimetra, a boje su od blijedožute do zelene, smeđe ili crvene. Imaju osam nogu i blisko su povezani s paukovima, ali nemaju jasnu segmentaciju tijela koju imaju pauci. Žučne i crvenkaste grinje toliko su male da se ne mogu vidjeti golim okom i imaju samo četiri noge. Tarsonemid grinje također se ne mogu vidjeti golim okom, ali imaju osam nogu. Za otkrivanje ovih biljnih grinja potrebno je povećalo.

Biljne se grinje često nalaze u kolonijama na donjoj strani lišća, gdje se hrane sokom biljke. Oštećenja uzrokovana biljnim grinjama mogu rezultirati promjenom boje ili točkastim lišćem, usporavanjem rasta, au težim slučajevima i opadanjem lišća ili smrću biljke. Simptomi oštećenja važni su za rano otkrivanje grinja koje se hrane biljkama i učinkovito upravljanje, budući da ih je zbog male veličine i sklonosti skrivanju na donjoj strani lišća teško uočiti.

Šteta od grinja

Šteta od paukove grinje

Neki uobičajeni znakovi oštećenja od paukove grinje uključuju žućenje ili smeđe lišće, točkice ili mrlje na lišću (male bijele ili žute mrlje) i mreže na lišću i stabljikama. Listovi također mogu postati iskrivljeni ili uvijeni, a biljka može izgledati zakržljala ili imati smanjeni rast. U težim slučajevima, lišće može prerano otpasti i biljka može uginuti. Osim toga, grinje smanjuju sposobnost fotosinteze biljaka, što može dovesti do smanjenih prinosa i kvalitete voća i povrća.

Oštećenje širokim grinjama

Široke grinje uzrokuju različitu vrstu oštećenja poznatu kao "brončanje", koja se može zamijeniti s štetom uzrokovanom biljnim virusima. To se pojavljuje kao brončana ili crvenkasto-smeđa promjena boje lišća, s zahvaćenim područjima uvijanjem i uvijanjem. Ove štete nastaju grinjama koje se hrane biljnim tkivom, što remeti rast i razvoj lišća.

Oštećenje od lažnog pauka

Lažne paukove grinje, poznate i kao plosnate grinje, mogu uzrokovati različite štete, ovisno o vrsti i biljci domaćinu. Često uzrokuju žuto-smeđe mrlje i promjenu boje na lišću. Neke vrste potiču stvaranje lisne žuči. Na napadnutim plodovima mogu se pojaviti žute ili smeđe mrlje ili se mogu iskriviti. Jaka zaraza može utjecati na cjelokupno zdravlje i rast biljke te dovesti do nižih prinosa.

Oštećenje crvenkaste grinje

Grinje su također poznate po tome što uzrokuju bronzu na lišću, kao i druge simptome kao što su uvijanje lišća, venuće i nekroza.

Vrste grinja

Uobičajene obitelji biljnih grinja su paukove grinje, tarsonemidne grinje, žučne grinje, grinje riđe i lažne paukove grinje. Unutar ovih obitelji postoje uobičajene vrste grinja koje se smatraju štetnicima u hortikulturi i poljoprivredi:

 • Paukove grinje (obitelj Tetranychidae): dvotočkasti pauk (Tetranychus urticae) koji se ponekad naziva i karminski pauk (Tetranychus cinnabarinus), crveni pauk na voćkama (Panonychus ulmi)
 • Tarsonemidne grinje (porodica Tarsonemidae): Široka grinja (Polyphagotarsonemus latus), ciklama grinja, koja se naziva i jagodna grinja (Phytonemus pallidus)
 • Žučne i riđe grinje (porodica Eriophyidae): rajčica (Aculops lycopersici), konopljina riđa (Aculops cannabicola)
 • Lažne paukove grinje (porodica Tenuipalpidae): ravna grinja ili grinja crvenog čaja (Brevipalpus phoenicis)

Kako spriječiti grinje

Održavanje vašeg usjeva u stakleniku bez zaraze biljnim grinjama zahtijeva kombinaciju proaktivnih mjera. Jedan od ključnih koraka je održavanje optimalnih uvjeta za rast vaših biljaka pravilnim zalijevanjem, gnojidbom i kontrolom temperature. Biljke pod stresom osjetljivije su na napade grinja, stoga je važno održavati ih zdravim i jakim. Redovito praćenje vaših biljaka radi ranih znakova biljnih grinja također je od ključne važnosti. To se može učiniti vizualnim promatranjem biljaka.

Također možete poduzeti korake kako biste spriječili biljne grinje da uđu u vaš staklenik korištenjem higijenskih mjera kao što je uklanjanje korova i drugih biljaka koje mogu poslužiti kao domaćini grinjama, te provođenjem rigoroznog programa čišćenja i dezinfekcije svih alata, opreme i površina.

Konačno, uvođenje bioloških sredstava za kontrolu, kao što su predatorske grinje, može biti učinkovit način da se populacije biljnih grinja drže pod kontrolom.

Play

Videozapisi o kontroli grinja

Pogledajte video ili idite na naš Youtube kanal kako biste vidjeli naše proizvode za kontrolu grinja na djelu.

Biološka kontrola grinja

Postoji nekoliko metoda koje se mogu koristiti za biološko suzbijanje biljnih grinja.

Predatorske grinje

Predatorske grinje, kao što su Phytoseiulus persimilis (Spidex, Spidex Vital, Spidex Vital Plus), Neoseiulus californicus (Spical, Spical-Plus, Spical Ulti-Mite), Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite Plus, Swirski-Mite LD, Swirski Ulti-Mite) i Neoseiulus cucumeris (Thripex, Thripex-V, Thripex-Plus) obično se koriste za suzbijanje grinja pauka i drugih biljnih grinja. Ove predatorske grinje hrane se svim stadijima grinja, smanjujući njihovu populaciju.

Žučne mušice

Žučna mušica Feltiella acarisuga (Spidend) također se može koristiti za suzbijanje grinja, posebno na žarištima. Ličinke Feltiella acarisuga hrane se svim stadijima paukove grinje, uključujući jaja, nimfe i odrasle jedinke, što pomaže u suzbijanju njihove populacije.

Trebate pomoć?