Parazitske ose

Što su parazitske ose?

Parazitske ose mali su kukci koji igraju ključnu ulogu u prirodnoj kontroli štetočina. Nazivaju se "parazitima" jer polažu jaja unutar ili na štetne insekte štetočine. Ove parazitske ličinke osa zatim se razvijaju unutar insekta domaćina, ubijajući ga na kraju.

Ove su ose visoko specijalizirane, s različitim vrstama koje ciljaju na određene štetnike. Učinkoviti su u smanjenju populacije štetnih insekata, što ih čini vrijednim saveznicima u hortikulturi i poljoprivredi. Za razliku od kemijskih pesticida, parazitske ose su prirodne i ne štete korisnim kukcima, životinjama ili okolišu.

Parazitske ose za kontrolu štetočina

Parazitske ose napadaju različite štetnike koji su česta briga u komercijalnoj hortikulturi i poljoprivredi. Evo nekih od ključnih štetočina koje suzbijaju parazitske ose:

Dobrobiti parazitskih osa

Korištenje parazitskih osa za kontrolu štetočina nudi niz prednosti:

  1. Poboljšana zaštita usjeva: Parazitske ose vrlo su učinkovite u gađanju specifičnih insekata štetnika. Uvođenjem ovih korisnih kukaca uzgajivači mogu značajno smanjiti štete od štetočina, čime se osigurava veći prinos i kvaliteta proizvoda.
  2. Ekološka održivost: Parazitske ose pružaju prirodno i ekološki odgovorno rješenje za suzbijanje štetočina. Ovaj pristup smanjuje utjecaj na okoliš povezan s kemijskim pesticidima i promiče održiviji poljoprivredni model.
  3. Isplativo upravljanje štetočinama: uključivanjem parazitskih osa u strategije integriranog upravljanja štetočinama (IPM), uzgajivači mogu smanjiti svoje oslanjanje na skupe kemijske pesticide.
  4. Dosljednost i dugoročna učinkovitost: Parazitske ose, jednom kada se udomaće, nude dosljednu i dugoročnu kontrolu štetočina. Ovi korisni kukci ustrajno love i parazitiraju vrste štetočina, pružajući stalnu zaštitu usjevima tijekom vegetacijske sezone.
  5. Bioraznolikost i ravnoteža ekosustava:Uvođenje parazitskih osa u komercijalna uzgojna okruženja može promicati biološku raznolikost, jer se smanjuje upotreba štetnih kemikalija. To zauzvrat stvara uravnoteženiji ekosustav u usjevu, što može poboljšati cjelokupno zdravlje i otpornost usjeva. Raznolik ekosustav često znači manje neravnoteže i izbijanja određenih vrsta štetnika.

Kako parazitske ose suzbijaju štetnike?

Parazitske ose koriste dvije primarne metode za kontrolu štetnika: parazitiranje i hranjenje domaćina.

Parazitizacija

Parazitizacija je primarni način kojim parazitske ose suzbijaju štetnike u poljoprivredi. Ovaj proces uključuje parazitsku osicu koja polaže jaja unutar ili na štetnika domaćina. Evo kako to funkcionira:

  • Polaganje jaja:Ženka parazitske ose traži odgovarajućeg štetočina domaćina. Odabir domaćina ovisi o specifičnoj vrsti parazitskih osa, jer one često pokazuju specifičnost domaćina. Ženka parazitske ose pažljivo ubacuje svoja jajašca unutar tijela domaćina ili ih pričvršćuje na vanjsku stranu domaćina.
  • Razvoj ličinki:Kada se jaja parazitskih osa izlegu, novonastale ličinke počinju se hraniti štetočinama domaćinima. Oni konzumiraju domaćina iznutra, što u konačnici dovodi do smrti domaćina.
  • Stadij kukuljice:nakon što ličinke pojedu domaćina, lutke stvaraju čahuru ili stadij kukuljice unutar ili na tijelu domaćina.
  • Izlazak:Jednom kada parazitska osa dostigne zrelost, izlazi iz tijela domaćina ili čahure. Štetočina domaćin obično se ubija u procesu.

Hranjenje domaćina

Osim parazitiranja, neke parazitske ose također se bave ishranom domaćina. Ovo ponašanje uključuje odrasle ose koje se hrane tjelesnim tekućinama domaćina, što može biti važno za njihovu reprodukciju. Važno je napomenuti da se sve vrste parazitskih osa ne hrane domaćinima, a primarna metoda kontrole štetočina ostaje parazitizacija.

Proizvodi od parazitskih osa

S više od pet desetljeća iskustva i stručnosti, Koppert je pouzdan izvor za uzgajivače koji traže učinkovita i pouzdana rješenja za biološku kontrolu. Koppert nudi različita rješenja za parazitske ose za suzbijanje lisnih uši, bijelih mušica, lisnih minera, brašnastih stjenica, smrdibubai gusjenica.

Često postavljana pitanja