Hemiptera

Bijela mušica

Što su bijele mušice?

Bijele mušice su skupina malih, krilatih kukaca koji pripadaju obitelji Aleyrodidae. Zovu se "bijele mušice" jer su obično bijele ili žućkaste boje, a često se nalaze na donjoj strani lišća.

Bijele mušice nisu prave muhe već pripadaju redu Hemiptera (prave stjenice). Zajedno s lisnim ušima i ljuskarima pripadaju odjeljku Sternorrhyncha. Najčešće vrste su staklenička bijelica, Trialeurodes vaporariorumi duhanska bijelica, Bemisia tabaci. Obje su široko rasprostranjene, polifagne i općenito se mogu usporediti.

Bijele mušice mogu se naći u mnogim različitim okruženjima, ali su osobito česte u staklenicima i na poljoprivrednim poljima. Hrane se sokovima biljaka, što može uzrokovati oštećenje lišća i zastoj u rastu. Također mogu prenijeti biljne viruse s jedne biljke na drugu.

Play

Životni ciklus bijele mušice

Bijele mušice imaju šest različitih razvojnih stadija: jaje, prvi, drugi, treći i četvrti stadij ličinke i odrasli kukac.

Jaja su eliptična i često odložena u krugovima. Mlade ličinke, koje nakon izlijeganja već imaju dobro razvijene noge i antene, poznate su kao "puzavci". Nakon što se izlegu, nekoliko sati su aktivno uključeni u traženje prikladnog mjesta na listu gdje se mogu hraniti. Nakon što pronađu takvo mjesto, ostaju tamo tijekom cijelog razdoblja razvoja ličinki. U drugom i trećem stadiju ličinke, i noge i antene su smanjene na jedan ili dva segmenta i više nisu vidljive. U četvrtom stadiju ličinke, kukac konačno postaje ravniji, zatim deblji, a kutikula otvrdne.

Rast dlaka na kukcu ovisi o listu: što su dlake na listu duže, to su dlake na kukcu duže. Drugim riječima, ličinka se prilagođava građi lista na kojem živi. Na jako dlakavom lišću ličinka se ponekad može deformirati ako rast ometaju krute dlake. Čim se crvene oči odrasle bijele mušice vide u četvrtom stupnju ličinke, stadij se naziva 'kukuljica'. Različite vrste bijelih mušica najlakše se mogu razlikovati jedna od druge u fazi kukuljice.

Odrasla jedinka izlazi iz stvrdnute kutikule kukuljice kroz otvor karakterističnog oblika; kukuljica se rascijepi na gornjoj površini duž već postojećih šavova, kako bi stvorila otvor u obliku slova T. Novonastale bijele mušice imaju dva para prozirnih krila; kasnije su ta dva para krila i tijelo prekriveni bijelim voštanim prahom koji kukcu daje karakterističan izgled. Odrasle bijele mušice uglavnom se nalaze na donjoj strani mladog lišća gdje polažu jaja. Ako se biljka protrese, odrasle jedinke polete, a zatim se vrate na donju stranu lišća.

Prepoznajte bijelu mušicu

Bijele mušice se mogu prepoznati prema sljedećim karakteristikama:

 • Veličina i oblik:Bijele mušice su mali, krilati kukci koji su obično dugi oko 1-2 mm. Imaju prepoznatljiv, trokutasti oblik i drže krila u okomitom položaju iznad tijela dok miruju.
 • Boja:Kao što im ime govori, bijele mušice su obično bijele ili blijedožute boje. To je zbog voska koji proizvode odrasle jedinke, a koji prekriva njihovo tijelo i krila. Neke vrste imaju tamne oznake na krilima ili tijelu.
 • Kretanje:Bijele mušice su slabi letači i imaju tendenciju da lepršaju oko biljaka umjesto da lete u ravnoj liniji. Često se nalaze na donjoj strani lišća, gdje se hrane biljnim sokovima.
 • Šteta:Bijele mušice mogu oštetiti lišće hraneći se biljnim sokovima. To može dovesti do žućenja, venuća ili preranog opadanja lišća.

Ako sumnjate da ste zaraženi bijelom mušom, važno je potvrditi njihovu prisutnost i poduzeti odgovarajuće mjere za kontrolu njihove populacije.

Oštećenje bijele mušice

Štete uzrokovane bijelom mušom mogu se prepoznati po nekoliko vidljivih znakova. Evo nekih uobičajenih znakova oštećenja bijelom mušom:

 • Žutilo lišća:Bijele mušice hrane se biljnim sokom, što može uzrokovati da lišće zaraženih biljaka požuti i na kraju otpadne. Ovo žućenje često je izraženije na donjim listovima biljke.
 • Zaustavljeni rast:Infestacije bijelom mušom također mogu uzrokovati sporiji rast biljaka ili zaostajanje u rastu. To je zato što insekti izvlače hranjive tvari iz biljke dok se hrane njezinim sokom.
 • Ljepljivi ostaci:Bijele mušice izlučuju šećernu tvar zvanu medna rosa, koja može prekriti lišće i stabljike zaraženih biljaka.
 • Čađava plijesan:Medljika također može potaknuti rast crne, čađave plijesni koja može prekriti lišće i stabljike zaraženih biljaka. Ova plijesan može dodatno smanjiti sposobnost biljke za fotosintezu i rast.
 • Venuće ili smrt biljke:U teškim slučajevima, zaraza bijelim mušicama može uzrokovati venuće i uginuće biljaka. To se može dogoditi kada su insekti prisutni u velikom broju i obilno se hrane biljkom.

Vrsta bjelokrilca

Postoji mnogo različitih vrsta bijelih mušica, ali neke od najčešćih uključuju stakleničku bijelu mušicu (Trialeurodes vaporariorum) i duhansku bijelu mušicu (Bemisia tabaci).

 • Staklenička bijelica (Trialeurodes vaporariorum): Ova je vrsta jedan od najrasprostranjenijih i najštetnijih štetnika bijelaca. Kao što ime sugerira, obično se nalazi u staklenicima, gdje se hrani širokim spektrom usjeva, uključujući rajčice, krastavce i paprike. Staklenička bijela mušica mali je, bijeli kukac s kratkim antenama i voskastog izgleda.

 • Duhanska bijelica (Bemisia tabaci): Ova je vrsta veliki štetnik mnogih usjeva, uključujući pamuk, povrće i ukrasno bilje. Obično se nalazi u toplim klimatskim područjima i može uzrokovati značajnu štetu na usjevima hraneći se biljnim sokovima i prenoseći viruse. Duhanska bijelica mali je, bijeli kukac dugih antena i blago žućkaste boje. Ova vrsta se još naziva i srebrnolisna bijelica ( Bemisia argentifolii), no taj se naziv zapravo odnosi na istu vrstu.

Kako spriječiti bijelu mušicu

Postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti kako biste spriječili napade bijele mušice na usjeve:

Provedite dobre prakse upravljanja usjevima

Održavajte zdravlje biljaka osiguravanjem odgovarajućeg navodnjavanja, ishrane i odgovarajućeg razmaka između biljaka. Zdrave biljke manje su osjetljive na napade bijelom mušom.

Pridržavajte se stroge higijene

Održavajte područje uzgoja čistim i slobodnim od krhotina, korova i biljnih ostataka koji mogu poslužiti kao rezervoari za bijele mušice. Redovito uklanjajte i odlažite sav zaraženi biljni materijal.

Redovito pratiti

Redovito pregledavajte svoje usjeve na znakove bijelih mušica, uključujući odrasle kukce, nimfe ili njihovu karakterističnu ljepljivu mednu rosu. Kako biste pomogli u praćenju, strateški postavite ljepljive zamke po usjevu kako biste uhvatili odrasle mušice i omogućili uvid u razine populacije. Rano otkrivanje omogućuje brzo djelovanje i sprječava širenje zaraze.

Koristite fizičke barijere u staklenicima

Postavite mreže protiv insekata na otvore kao što su ventilacijski otvori i vrata kako biste spriječili ulazak bijelih mušica u područje usjeva. To pomaže stvoriti fizičku barijeru i smanjuje šanse zaraze.

Uvesti biološka sredstva za kontrolu

Iskoristite prirodne neprijatelje bijelih mušica kao što su parazitske ose, grabežljive grinje, grabežljive stjenice ili entomopatogene gljivice. Ovi korisni organizmi mogu pomoći u kontroli populacije bijelih mušica hraneći se njima ili njihovim jajima.

Rotirajte usjeve i raznolikost biljaka – usjevi na otvorenom

Izbjegavajte kontinuirano uzgoj osjetljivih biljnih vrsta. Rotirajte usjeve kako biste prekinuli životni ciklus bijelog mušca i smanjili nakupljanje zaraza. Osim toga, sadnja raznolikog spektra usjeva može stvoriti okruženje manje povoljno za bijele mušice.

Play

Video zapisi za kontrolu bijele mušice

Pogledajte video ili idite na naš Youtube kanal kako biste vidjeli naše proizvode za suzbijanje bjeloušice na djelu.

Biološko suzbijanje bijele mušice

Postoji nekoliko prirodnih neprijatelja koji se mogu koristiti za biološku kontrolu bijele mušice, uključujući parazitske ose, kukce i predatorske grinje. Ovi korisni insekti i grinje hrane se ili parazitiraju na bijelom mušici u različitim fazama svog životnog ciklusa, smanjujući populacije i sprječavajući daljnje štete na usjevima.

Parazitske ose

Parazitske ose Encarsia formosa (En-Strip) i Eretmocerus eremicus (Ercal) obično se koriste za suzbijanje populacije bijele mušice u stakleničkim usjevima. Ženke ose polažu jaja unutar nimfi bijele mušice, gdje ličinka ose u razvoju proguta domaćina iznutra prema van, ubijajući na kraju bijelu mušicu.

Predatorske grinje

Slično tome, predatorske grinje kao što su Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite), Amblydromalus limonicus (Limonica) i Amblyseius andersoni (Anso-Mite, Anso-Mite Plus) također su učinkovite prirodni neprijatelji bijele mušice. Ove grabežljive grinje hrane se jajima i nimfama te mogu značajno smanjiti populaciju bijele mušice u kratkom vremenskom razdoblju. Ove grabežljive grinje ne mogu se koristiti u rajčici jer se zaglave u ljepljivoj tvari koju proizvode žljezdane dlake rajčice.

Predatorske bube

U rajčici se za suzbijanje bijele mušice često koristi predatorska stjenica Macrolophus pygmaeus (Mirical).

Entomopatogene gljive

Entomopatogene gljive, poput Lecanicillium muscarium (Mycotal) također su učinkovite u biološkom suzbijanju bijelog mušca. Ove gljive inficiraju i ubijaju bijelu mušicu prodirući u njihovu kutikulu i rastući unutar kukca, na kraju uzrokujući smrt.

Trebate pomoć?