Oprašivanje bumbarima

Što je oprašivanje bumbarima?

Oprašivanje bumbarima vitalan je i učinkovit proces za uzgajivače koji traže visokokvalitetne prinose usjeva. Kao prirodni oprašivači, bumbari igraju ključnu ulogu u poboljšanju proizvodnje voća i povrća, što dovodi do boljih žetvi i poboljšane kvalitete usjeva. Za razliku od drugih oprašivača, bumbari imaju jedinstvene karakteristike koje ih čine izuzetnima u ovom zadatku. Njihova velika veličina omogućuje im da nose veće količine peludi, osiguravajući poboljšano unakrsno oprašivanje između biljaka.

Nadalje, bumbari imaju specijalizirane tehnike, kao što je 'zujavo oprašivanje', koje učinkovito oslobađaju pelud iz cvijeća. Integriranjem košnica bumbara u poljoprivrednu praksu, uzgajivači mogu značajno povećati stope uspješnosti oprašivanja, što dovodi do boljeg zametanja plodova, veće veličine ploda i bolje ujednačenosti usjeva. Prihvaćanje oprašivanja bumbarima kao održivog i ekološki prihvatljivog pristupa ne samo da će uzgajivačima donijeti ekonomsku korist, već će doprinijeti i očuvanju bioraznolikosti i cjelokupnom zdravlju ekosustava

Zašto su bumbari dobri oprašivači?

Bumbari su vrlo djelotvorni i djelotvorni oprašivači jer posjećuju veliki broj cvjetova u minuti i prenose više peluda na tučak nego drugi oprašivači.

Prednosti bumbara su:

  • Bumbari se prebacuju između stabala i redova dok oprašuju. Ovo pogoduje unakrsnom oprašivanju koje je često potrebno kod raznih voćaka ili sjemenskih usjeva.
  • Bumbari su aktivni od ranog jutra do kasno u noć, kao i na relativno niskim temperaturama (cca. 10°C) ili u oblačnijim ili vjetrovitim uvjetima.
  • Bumbari su učinkovitiji u zaštićenim okruženjima kao što su staklenici, tuneli ili mrežasti voćnjaci u usporedbi s medonosnim pčelama.
  • Bumbari običavaju posjećivati sve usjeve u blizini košnice, što može biti od koristi kada je manje atraktivnim usjevima potrebno bolje oprašivanje.
  • Bumbari nisu jako agresivni i jednostavni za korištenje.

Zašto odabrati Koppert bumbare?

Koppert bumbari predstavljaju pouzdano, održivo rješenje koje jamči maksimalno oprašivanje. Sustav Natupol rezultat je više od 35 godina akumulirane stručnosti u kombinaciji s najnovijom tehnologijom – naši najbolji bumbari, tehnički napredne košnice, u kombinaciji s našim prilagođenim savjetima, pružaju dosljednu izvedbu i najbolju vrijednost za novac.

Maksimalni potencijal oprašivanja

Natupol rezultira s najmanje 30% većim potencijalom oprašivanja u usporedbi s konkurentskim proizvodima jer Koppertove kolonije bumbara rastu brže i traju dulje. Dizajn košnice razvijen tijekom godina pomaže bumbarima da uštede 20% energije koja se obično troši na hlađenje i grijanje košnice.

Visokokvalitetni bumbari

Vitalne kolonije s dugim životnim vijekom nude više sati oprašivanja. Usporedna ispitivanja pokazala su da su kolonije Natupola proizvele više legla i pčela tijekom duljeg vremenskog razdoblja, produžujući ukupno oprašivanje

Najbolja dostupnost na tržištu

Natupol kolonije dostupne su tijekom cijele godine i imaju kratak rok isporuke. Međunarodni opskrbni lanac je dobro organiziran i strogo kontroliran. Koppert sada ima proizvodne pogone u Slovačkoj, Turskoj, Sjedinjenim Državama i Meksiku. Uzgajivači mogu biti sigurni u usklađenost s lokalnim zahtjevima za sigurnost hrane koje nameću njihovi kupci i strogim zakonima o zaštiti okoliša

Prilagođeni savjeti i podrška za uzgajivače

Preko 450 konzultanata i 200 distributera diljem svijeta pomaže uzgajivačima nudeći stručne savjete koristeći najbolju praksu tijekom rada s Natupolom. Naši visoko obučeni i rješenjima orijentirani konzultanti istražuju probleme i predstavljaju rješenja po narudžbi. Povratne informacije kupaca smatramo ključnima!

Spremni za sutrašnje izazove

Proaktivno istraživanje i suradnja s brojnim znanstvenim institutima i sveučilištima jamče da smo spremni za budućnost. S povratnim informacijama kupaca i lokalnim ispitivanjima na brojnim lokacijama, Natupol proizvodi su isprobani i testirani kako bi vam pružili učinkovita, pristupačna i održiva rješenja koja zadovoljavaju zahtjeve kupaca.

Najbolja vrijednost za novac

Sve gore navedene prednosti osiguravaju maksimalne rezultate oprašivanja uz niske troškove oprašivanja po kg dajući kupcima najbolju vrijednost za novac.