Korisni mikroorganizmi

Što su korisni mikroorganizmi?

Korisni mikroorganizmi, poznati i kao korisni mikrobi, su mikroorganizmi koji pozitivno djeluju na svoju okolinu, uključujući različite biološke sustave i organizme. Ovi mikroorganizmi igraju ključnu ulogu u biološkom suzbijanju štetnika tako što učinkovito zaraze i kontroliraju štetne štetnike.

Korisni mikroorganizmi za kontrolu štetočina uključuju gljivice, bakterije i viruse koji se prirodno pojavljuju u okolišima kao što su tlo, voda i zrak. Ti se mikroorganizmi iskorištavaju za kontrolu štetočina kroz aplikacije poput biopesticida, gdje se uvode za ciljanje štetočina, pružajući ekološki prihvatljivu alternativu kemijskim pesticidima.

Dobro poznati primjeri korisnih mikroba su gljive Lecanicillium muscarium, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliaei Isaria fumosoroseuste bakterija Bacillus thuringiensis.

Korisni mikroorganizmi za suzbijanje štetočina

Kako radi

  1. Infekcija i kolonizacija:Korisni mikroorganizmi počinju zaraziti svoje domaćine insekte. Gljivice proizvode spore koje se pričvršćuju na kutikulu kukca (vanjski omotač). Nakon što se pričvrste, spore klijaju, prodiru u kutikulu i koloniziraju tijelo kukca.
  2. Unutarnje oštećenje:Kad jednom uđe u insekta, gljivica se razmnožava, uzrokujući unutarnje oštećenje. To može dovesti do smrti insekta.
  3. Proizvodnja spora:Kako kukac podlegne gljivičnoj infekciji, gljivica nastavlja rasti. Na kraju proizvodi više spora koje se mogu ispustiti u okoliš i zaraziti druge štetnike.

Prednosti mikroorganizama u poljoprivredi

Bez štetnih ostataka

Za razliku od kemijskih pesticida, korisni mikroorganizmi predstavljaju minimalan rizik za okoliš. Prirodno se razgrađuju, ne ostavljajući štetne ostatke.

Precizna kontrola štetočina

Korisni mikroorganizmi specifični su za svoje ciljane štetočine, poput lisnih uši, bijele mušice i tripsa, smanjujući štetu korisnim kukcima i drugim neciljanim organizmima.

Smanjena ovisnost o pesticidima

Uključivanje korisnih mikroorganizama u strategije upravljanja štetočinama smanjuje potrebu za kemijskim pesticidima, pridonoseći održivijoj i ekološki prihvatljivijoj poljoprivredi.

Proizvodi korisnih mikroorganizama

Koppert nudi niz proizvoda od korisnih mikroorganizama koji su postali ključni u borbi protiv štetočina za održivu poljoprivredu. Iskorištavajući vlastitu obranu prirode, Koppert koristi snagu entomopatogenih gljiva, kao što su Lecanicillium muscarium(Mycotal) , Beauveria bassiana(Boveril), Metarhizium anisopliae(Metarril) i Isaria fumosoroseus(Isarid), kako bi pružio učinkovita rješenja za kontrolu štetočina. Ovi proizvodi s korisnim mikroorganizmima, pažljivo razvijeni i potkrijepljeni godinama istraživanja, dizajnirani su za ciljanje specifičnih štetnika, pružajući preciznu kontrolu i učinkovitost. Dostupnost ovih proizvoda ovisi o propisima određene zemlje.

Korisni mikroorganizmi mogu se primijeniti različitim metodama prskanja. Konkretan način primjene ovisi o ciljnim štetnicima i vrsti usjeva.

Često postavljana pitanja