Optimalan smještaj košnica bumbara

Pravilan smještaj košnica

Pravilno postavljanje košnica bumbara može značajno povećati učinkovitost oprašivanja bumbara. Za povećanje produktivnosti bumbara mogu se poduzeti sljedeći koraci:

  • Kako bi se osigurala uspješna komunikacija između bumbara i ljudi, ključno je postaviti košnice na vidljiva mjesta, omogućavajući laku identifikaciju i pristup za obje strane.
  • Za optimalnu vidljivost preporučuje se postavljanje kolonija u blizini staza, po mogućnosti na udaljenosti od 2 metra.
  • Tijekom zime u košnice treba dopirati dovoljno svjetla, dok u toplijim razdobljima treba izbjegavati direktnu sunčevu svjetlost. Ipak, bumbarima je potrebna sunčeva svjetlost da bi bili učinkoviti oprašivači.
  • Osim toga, važno je održavati vlažnost oko košnica ispod 80%.

Smještaj košnica za različita godišnja doba

Povećano svjetlo (proljeće, ljeto)

Tijekom ovih sezona preporučljivo je postaviti košnice na visinu od 20 – 60 cm iznad tla s južne strane staze. Ovo mjesto osigurava da košnice imaju odgovarajuću sjenu tijekom dana. U slučaju nedovoljne sjene potrebno je poduzeti dodatne mjere, posebno u jesen kada je Wireless Beehome Systemzatvoren. U vrijeme visokih temperatura zaštitite svoje bumbare od vrućine.

Uvjeti slabog osvjetljenja (zima)

Zimi odaberite mjesto gdje košnice rano dobivaju sunčevu svjetlost, obično na sjevernoj strani. Ako je potrebno, košnice se mogu postaviti više unutar usjeva, na minimalnu visinu od 1,4 metra iznad tla, osobito u područjima s gustim usjevima. U najtamnijim zimskim danima razmislite o postavljanju košnica iznad usjeva u blizini krova staklenika. To omogućava bumbarima da dobiju maksimalnu dnevnu svjetlost, što im pomaže u orijentaciji. Kako biste izbjegli pregrijavanje, pazite da košnice nisu postavljene preblizu svjetiljki koje stvaraju toplinu. Dodatno, osigurajte zaštitu od izravne sunčeve svjetlosti u poslijepodnevnim satima pomoću mreža postavljenih iznad košnica. U vrijeme niskih temperatura zaštitite svoje bumbare od hladnoće.

Preporučena količina u košnici

Za optimalnu učinkovitost, najbolje je izbjegavati grupiranje više od dvije košnice zajedno. Kada postavljate košnice okomito (ne preporučuje se), osigurajte da su izlazne točke košnica okrenute u različitim smjerovima, dalje od usjeva. Za horizontalno postavljanje, ulazi mogu biti u istom smjeru, ali dalje od usjeva, s najviše dvije košnice grupirane zajedno.

Zaštita košnice

Kako bi se održala učinkovitost košnice, ključno je zaštititi košnice od nepovoljnih vremenskih uvjeta, kao što su kondenzacija i kišnica. Preporučuju se redovito održavanje i provjere košnica kako bi se osigurala dobrobit kolonije bumbara i spriječili potencijalni rizici.