Thysanoptera

tripsa

Što su tripsi?

Nekoliko vrsta tripsa veliki je problem u stakleničkoj hortikulturi. Zapadni cvjetni trips ( Frankliniella occidentalis) je najštetnija vrsta. Tripsi čine red Thysanoptera, naziv koji doslovno znači 'resasta krila', a odnosi se na rese poput trepavica duž oba ruba tankih krila. Postoji više od 6000 poznatih vrsta. Većina je bezopasna, neke su predatori, a manje od 20 vrsta može uzrokovati probleme u poljoprivredi i vrtlarstvu. Tripsi su mali kukci (0,5-14 mm), a najveće vrste nalaze se u tropima. U umjerenim krajevima nisu veće od 2,5 mm. Sve vrste tripsa koje uzrokuju štete u staklenicima pripadaju obitelji Thripidae.

Play

Životni ciklus tripsa

Trips se razvija kroz šest stadija: jaje, dva stadija ličinke, stadij pred kukuljicom i stadij kukuljice i konačno odrasli kukac. Jaja su bubrežasta i imaju bijelu ili žutu ljusku. Prije nego što ženka položi jaje, napravi otvor u biljnom tkivu. Jaja polažu u lišće, latice cvijeta i u meke dijelove stabljike. Na listovima slatke paprike, primjerice, ta mjesta polaganja jaja prepoznaju se kao bradavičaste izrasline, dok se na većini drugih kultura mjesta polaganja jaja ne mogu vidjeti. Larve i odrasle jedinke hrane se svim nadzemnim dijelovima biljke i prilično su pokretljive. Ličinke se odmah nakon izlijeganja počinju hraniti biljnim tkivom s donje strane lista. Larve su manje od odraslih i nemaju krila. Ovisno o vrsti, tripsi kukulje na biljci ili u tlu. Stadiji pred kukuljicom i kukuljicom prepoznaju se po pupoljcima koji se razvijaju. U usporedbi s predkukuljicom, kukuljica ima duže, razvijenije pupoljke krila i duže antene koje su zakrivljene unazad iznad glave. Predkukuljično i kukuljično razdoblje ne hrane se i kreću se samo ako su uznemireni. U odraslih su oba para krila potpuno razvijena. Tek u ovoj fazi može se identificirati određena vrsta tripsa na temelju oblika, boje i uzorka dlačica.

Prepoznajte tripse

Odrasle jedinke tripsa mogu se prepoznati po sljedećim karakteristikama:

 • Veličina i oblik:tripsi su sićušni, vitki kukci koji su obično manji od 2 mm. Imaju prepoznatljiv izduženi oblik, s dugim, uskim krilima koja su obrubljena finim dlačicama.
 • Boja:tripsi mogu biti različitih boja, ovisno o vrsti. Većina ih je smeđa ili crna. Neke vrste mogu imati karakteristične oznake ili pruge na tijelu ili krilima.
 • Kretanje:tripsi su jaki letači i mogu se brzo kretati između biljaka. Često se nalaze na donjoj strani lišća, gdje se hrane biljnim sokovima.
 • Štete:tripsi mogu oštetiti lišće, cvijeće i plodove hraneći se biljnim tkivom. To može dovesti do iskrivljenog rasta, promjene boje ili ožiljaka. Također mogu prenositi biljne viruse.

Prepoznajte ličinke tripsa

Larve tripsa obično su blijede ili prozirne boje i sličnog su oblika odraslim jedinkama, ali su manje i nemaju krila. Jedna od najizrazitijih značajki ličinki tripsa je njihov karakterističan "frass", što je vrsta otpadnog materijala koji proizvode dok se hrane. Frass izgleda kao male crne ili bijele mrlje na površini lišća ili cvijeća i ponekad se može zamijeniti sa sporama gljivica ili drugim vrstama otpadaka.

Vrsta tripsa

Postoji nekoliko vrsta tripsa koji su važni štetnici u hortikulturi i poljoprivredi diljem svijeta. Neke od najčešćih vrsta uključuju:

 • Zapadni cvjetni trips (Frankliniella occidentalis): Ovo je polifagna vrsta koja se hrani širokim spektrom usjeva, uključujući voće, povrće i ukrasno bilje. Jedna je od najštetnijih vrsta tripsa u mnogim dijelovima svijeta
 • Lukov trips (Thrips tabaci): Ova vrsta je glavni štetnik luka i drugih usjeva luka
 • Chilli trips (Scirtothrips dorsalis): Ovo je polifagna vrsta i štetnik je bobičastog voća i mnogih drugih usjeva
 • Citrusni trips (Scirtothrips aurantii): Ova vrsta je glavni štetnik usjeva citrusa
 • Ružin trips (Thrips fuscipennis): Ova vrsta je glavni štetnik jagoda, ruža i drugih ukrasnih biljaka
 • Impatiens trips (Echinothrips americanus): štetnik je usjeva paprike
 • Japanski cvjetni trips (Thrips setosus): Ova vrsta je glavni štetnik u ukrasnim kulturama

Kako spriječiti trips

Sprječavanje zaraze tripsom u vašem stakleničkom usjevu uključuje nekoliko strategija. Prvo, važno je održavati dobro zdravlje biljaka redovitim navodnjavanjem i gnojidbom jer su biljke pod stresom osjetljivije na napade tripsom. Osim toga, važno je osigurati da tripsi ne uđu u vaš staklenik primjenom higijenskih mjera, kao što je redovito čišćenje i dezinfekcija površina i opreme staklenika.

Također je važno redovito pratiti svoj usjev na znakove tripsa, tako da možete rano otkriti zarazu i poduzeti mjere. To se može učiniti korištenjem ljepljivih zamki, koje su privlačne za tripse i mogu pomoći u njihovom hvatanju prije nego što prouzroče štetu. Također možete vizualno pregledati biljke kako biste potražili znakove tripsa, poput iskrivljenih listova ili srebrnastih pruga.

Naposljetku, uvođenje bioloških sredstava za kontrolu kao što su predatorske grinje može biti učinkovita preventivna mjera, jer ti prirodni neprijatelji mogu pomoći u kontroli populacije tripsa. Predatorske grinje u vrećicama mogu biti dobra preventivna mjera jer vrećice omogućuju kontinuiranu opskrbu grabežljivim grinjama čak i prije nego što je štetnik prisutan.

Play

Video zapisi kontrole tripsa

Pogledajte video ili idite na naš Youtube kanal kako biste vidjeli naše proizvode za kontrolu tripsa na djelu.

Biološko suzbijanje tripsa

Biološka kontrola je učinkovita i održiva metoda za upravljanje tripsom u hortikulturi i poljoprivredi.

Grabežljive grinje i grabežljive stjenice

Grabežljive grinje i grabežljive stjenice učinkoviti su prirodni neprijatelji tripsa. Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite), Amblydromalus limonicus (Limonica), Neoseiulus cucumeris (Thripex, Thripex-V), Transeius montdorensis (Montdo-Mite, Montdo-Mite Plus) ) i Amblyseius andersoni (Anso-Mite) sve grabežljive grinje iz obitelji Phytoseiidae, jedu samo ličinke tripsa. Grabežljive stjenice Orius spp. (Thripor-L) također se može hraniti odraslim jedinkama. Grabežljive vrste zemljišnih grinja Stratiolaelaps scimitus (Entomite-M) i Macrocheles robustulus (Macro-Mite) uglavnom se koriste u cvjećarstvu i hrane se lutkama tripsa.

Korisne nematode

Za suzbijanje kukuljica tripsa u tlu koristi se korisna nematoda Steinernema feltiae (Entonem, Capirel).

Entomopatogene gljive

Drugi način suzbijanja tripsa je korištenje entomopatogene gljive Lecanicillium muscarium (Mycotal).

Trebate pomoć?