Kako zaštititi bumbare od vrućine

Izazov visokih temperatura

Razumijemo vitalnu ulogu koju bumbari igraju u oprašivanju, posebno u uvjetima visoke temperature. Kako temperature rastu, ključno je osigurati učinkovito oprašivanje kako bi se podržala proizvodnja usjeva i održali visoki prinosi za uzgajivače. Kako bi se osigurao pozitivan rezultat, ključno je zaštititi bumbare od topline.

Visoke temperature mogu značajno utjecati na aktivnost i učinkovitost oprašivača, uključujući bumbare. Visoke razine topline mogu utjecati na ponašanje bumbara u traženju hrane, smanjiti njihovu razinu energije i ograničiti njihovu sposobnost učinkovitog prijenosa peludi. Ovi izazovi mogu dovesti do smanjenih stopa oprašivanja i nižih prinosa usjeva.

Bumbari nastoje održavati temperaturu od 28°C unutar košnice u svim uvjetima okoline. Iznad 28°C sposobnost oprašivanja je smanjena jer je njihova aktivnost usmjerena na hlađenje košnice. Iznad 32°C oprašivanje može prestati zbog oštećenja košnice. Bumbari se stoga trebaju rashladiti u vrućim ljetnim uvjetima kako bi mogli optimalno funkcionirati i obaviti svoj vrijedan posao oprašivanja.

Play

Najbolja praksa za oprašivanje na visokim temperaturama

Učinci temperature okoliša i sunčevog zračenja na unutarnju temperaturu košnice mogu biti veliki. Uzgajivačima savjetujemo da zaštite košnicu od izravne sunčeve svjetlosti i smjeste je na hladno mjesto. Uzgajivačima su na raspolaganju različite metode za to:

Pravo postavljanje

Postavljanje košnice blizu tla u sjeni usjeva može održavati niže temperature unutar košnice.

Sjenčanje

Omogućavanje učinkovitog zasjenjenja vrha i sa strane košnice ili postavljanje iznad središnjeg prolaza moglo bi biti od koristi bumbarima na visokim temperaturama.

Ostale metode hlađenja uključuju

Upotreba defuzijskog stakla i premaza, hlađenje vanjskim zrakom i korištenje tla za hlađenje.

Korištenje više bumbara

Korištenjem dodatnih bumbara osigurat ćete da ipak postignete željeno oprašivanje. Korištenjem Natupol Excela, koji sadrži više bumbara u usporedbi s našom Natupol košnicom, osiguravate učinkovitu količinu potrebnu za vruće uvjete.

Košnice napravljene za vruću klimu

Proučavanje klimatskih i ekoloških uvjeta u kojima bumbari moraju djelovati u raznim zemljama diljem svijeta, koje je trajalo 35 godina, dovelo je do niza inovacija koje su sada ugrađene u dizajn popularnih Natupol košnica. Natupol Excel,na primjer, ima velike otvore za ventilaciju i povećanu količinu zašećerene vode za podršku bumbarima u reguliranju klime u vrućim vremenskim uvjetima.

Interakcija oprašivača biljaka na visokim temperaturama

Uspjeh oprašivanja može biti težak na vrućini. Informirajte se o različitim čimbenicima koji utječu na oprašivanje, poput vitalnosti bumbara, kvalitete cvijeća, razine vlažnosti i zračenja. Kvaliteta cvijeća također može biti smanjena zbog niske vlažnosti i visokog zračenja. Čak i na 28°C, oprašivanje se može smanjiti ako je vlažnost preniska ili zračenje previsoko. U konvencionalnim staklenicima preporučeni raspon vlažnosti je 60-75%. Zbog boljeg kretanja zraka domet u poluzatvorenom stakleniku je 70-85%.