Kontrolni popis vanjskog oprašivanja

Kontrolni popis vanjskog oprašivanja

Koppertovi bumbari jamče prirodno oprašivanje unutarnjih i vanjskih usjeva. Dobro oprašivanje vanjskih usjeva može se postići praćenjem preporuka u nastavku. Preporuke su također prikupljene i objavljene u brošuri koja se isporučuje s košnicom.

Savjet za postavljanje

Postavite bumbare 4 do 7 dana prije početka cvatnje. Nakon otvaranja bumbari će započeti s oprašivanjem. Košnicu postavite u usjev odmah nakon dostave ili najkasnije drugi dan kako bi bumbari mogli skupljati hranu.

Košnice ravnomjerno rasporedite kako biste dobili najbolje rezultate. Preporučeni broj košnica ovisi o usjevu i prisutnosti drugih oprašivača.

Bumbari i pčele mogu se dopunjavati u oprašivanju te se stoga mogu nalaziti u istom usjevu. Košnicu bumbara postavite najmanje 100 metara dalje od košnice pčela, tako da je izvan pogleda pčela. Razlog je tome što pčele može privući slatka voda iz košnice bumbara, posebno ako glavna kultura još ne cvate.

Nakon postavljanja košnice, pričekajte 30 minuta prije otvaranja vratašca kako biste bumbarima dali vremena da se umire. Zbog vožnje i ljuljanja bumbari mogu postati nemirni.

Zaštitite košnicu bumbara od vrlo visokih temperatura uzrokovanih izravnom sunčevom svjetlošću, osobito u toplim razdobljima. Osigurajte košnici dovoljno hlada, na primjer postavljanjem košnice u sjenu usjeva.

Pobrinite se da je donji dio košnice uvijek suh. Neka ulaz u košnicu bude vidljiv ljudima i bumbarima tijekom razdoblja cvatnje. Na primjer, košnicu postavite na sanduk ili kamenje. Osim ciljanog usjeva, bumbari mogu obilaziti i korov u cvatnji. Stoga, pokosite ili posijecite sav korov koji cvate na području i oko područja koje je potrebno oprašivati.

Košnicu zaštitite od jakog vjetra. Postavite košnicu na zaklonjeno mjesto ili je opteretite.

Košnicu postavite u vodoravan položaj kako bi bumbari uvijek imali pristup slatkoj vodi koja dolazi s košnicom.

Uporaba pesticida

Budite oprezni prilikom uporabe pesticida prije i tijekom cvatnje. Neki pesticidi mogu biti štetni za oprašivače i mogu imati dugoročne posljedice. Razgovarajte o tome sa svojim savjetnikom. Pogledajte popis štetnih učinaka u papirnatom obliku ili putem interneta. Na tom je popisu naveden način za integraciju svakog proizvoda s s uporabom bumbara.