Savjeti za oprašivanje usjeva s umjetnom rasvjetom

Budući da se bumbari oslanjaju na dovoljno dnevne svjetlosti, može se koristiti umjetna rasvjeta kako bi se osigurali dobri uvjeti oprašivanja. Budući da se bumbari mogu suočiti s problemima orijentacije kada nema dovoljno dnevnog svjetla (osobito 4 do 10 tjedana prije ili nakon najkraćeg dana, ovisno o geografskoj širini i okolišu), može doći do brzog opadanja kolonija. U svijetu poljoprivrede koji se stalno razvija, korištenje umjetne rasvjete revolucioniralo je uzgoj usjeva produljenjem dnevnog svjetla i omogućavanjem proizvodnje tijekom cijele godine. Međutim, s ovim tehnološkim napretkom dolazi kritičan izazov osiguravanja učinkovitog oprašivanja u zatvorenim prostorima.

Dok je oprašivanje na otvorenom često olakšano prirodnim čimbenicima poput vjetra i insekata, umjetno osvijetljeni usjevi zahtijevaju pažljivo razmatranje i namjerne intervencije kako bi se postigla optimalna stopa oprašivanja. U ovom ćemo članku proniknuti u jedinstvene aspekte oprašivanja u zatvorenim prostorima i pružiti vrijedne savjete o tome kako prevladati potencijalne prepreke. Od razumijevanja uloge različitih metoda oprašivanja do provedbe pametnih strategija za privlačenje oprašivača, cilj nam je opremiti vas znanjem i uvidima koji su ključni za uspješno oprašivanje vaših umjetno osvijetljenih usjeva.

Savjeti za oprašivanje u umjetno osvijetljenim usjevima

Predstavljamo bežični Beehome sustav (WBH)

Kako bismo riješili probleme povezane s dnevnim svjetlom, savjetujemo instalaciju našeg bežičnog Beehome sustava (WBH). S WBH-sustavom, uzgajivači mogu omogućiti bumbarima da lete tijekom razdoblja odgovarajuće dnevne svjetlosti. U prosjeku, bumbari smiju letjeti između 10:00 i 14:00 sati (4 tjedna prije/poslije najkraćeg dana), uz dodatnih pola sata tjedno. Za optimalno trajanje oprašivanja, možete spojiti WBH-sustav na svoje klima računalo za mjerenje stvarnog intenziteta svjetlosti.

Savjeti za postavljanje u umjetno osvijetljene usjeve

Za najbolje rezultate, razmotrite sljedeće savjete za smještaj u staklenicima s umjetnom rasvjetom:

  • U regijama s višim geografskim širinama (Skandinavija - sjeverna Europa), postavite košnice bumbara visoko u ili iznad usjeva počevši od 40. tjedna (+4) do 10. tjedna (-4).
  • Postavite kolonije na izravnu i ranu dnevnu svjetlost
  • Osigurajte sjenu kolonijama tijekom intenzivnog sunčevog svjetla između 11:00 i 15:00 sati, posebno tijekom jeseni i ranog proljeća
  • Osigurajte da rano dnevno svjetlo ne ometaju bočni zasloni, polikarbonatni bočni zidovi ili drugi filtri.
  • Između 6. i 10. tjedna vratite se na normalnu raspodjelu košnica bumbara na temelju geografske širine.

Snijeg tijekom oprašivanja

Kako oprašiti za vrijeme snijega? Tijekom snježnih padalina, orijentacija je ozbiljno poremećena jer snijeg reflektira 90% UV svjetla. Kada snijeg prekrije staklenik, on djeluje kao učinkovit UV filter, utječući na oprašivanje. Pratite oprašivanje i razmislite o uvođenju dodatnih košnica bumbara ili provođenju privremenog ručnog oprašivanja kada prirodno oprašivanje nije dovoljno. Uklonite snijeg s krova staklenika kada je to moguće.

Energetski zasloni i svjetla za uzgoj

Upotreba energetskih zaslona u umjetno osvijetljenim staklenicima može dovesti do smanjene razine osvjetljenja, što utječe na navigaciju bumbara. Da biste to spriječili, uskladite otvaranje košnica bumbara s energetskim zaslonom i ciklusom dnevnog svjetla, dopuštajući pčelama da lete samo kada ima dovoljno dnevnog svjetla (npr. između 10:00 ujutro i 3:00 popodne). Ako energetski zaslon ostane zatvoren cijeli dan, bolje je zatvoriti i košnice. Bumbari mogu letjeti i tražiti hranu pod umjetnom rasvjetom, ali se mogu teško orijentirati i vratiti u košnice u okruženju koje je osvijetljeno samo umjetnim svjetlom.

Utjecaj svjetla na oprašivanje

Korištenje svjetla za uzgoj, posebno tijekom zime za produljenje dana za biljke, može dovesti do problema za bumbare. Svjetla za uzgoj emitiraju svjetlosni spektar relevantan za rast i razvoj biljaka (400-700 nm), ali nemaju UV spektar potreban za orijentaciju bumbara. Štoviše, toplina iz lampi može oštetiti krila bumbara dok lete prema svjetlima, a višestruki izvori svjetlosti mogu izazvati zabunu u njihovoj orijentaciji.

Kako bi spriječili bumbare da besciljno lete u usjevu, savjetuje se da se svjetla za uzgoj ugase mnogo prije zalaska sunca kako bi se potaknuo njihov povratak u košnicu.

LED svjetla i oprašivanje

Na temelju iskustava s LED svjetlima u nizozemskim staklenicima od 2008. godine, nisu uočeni nikakvi problemi usporedivi s uobičajenom umjetnom rasvjetom. Stoga korištenje crvenih i plavih LED svjetala ne zahtijeva Wireless Bee Home (WBH).