Oprašivanje na otvorenom polju

Oprašivanje ima ključnu ulogu u formiranju plodova i sjemenki. U kontekstu uzgoja usjeva na otvorenom, učinkovito oprašivanje ključno je za obilne žetve i održivu poljoprivredu.

Na otvorenim poljima pčele su među najučinkovitijim i najpouzdanijim oprašivačima. Njihove aktivnosti traženja hrane omogućuju unakrsno oprašivanje biljaka, povećanje genetske raznolikosti i promicanje snažnog rasta usjeva.

Osobito su bumbari najbolji oprašivači u prirodi za usjeve na otvorenom, poput trešanja, jabuka i krušaka. Ovi usjevi značajno poboljšavaju i zametanje i kvalitetu plodova. Robusni su i svoj dragocjeni posao obavljaju čak iu nepovoljnim vremenskim uvjetima, niskim temperaturama i slabom intenzitetu svjetlosti. Bumbari posjećuju do dva puta više cvjetova i prenose do 2,7 puta više peludi nego medonosne pčele kako bi uzgajivačima omogućili brz početak optimalnog oprašivanja.

Prednosti bumbara na otvorenom polju

U području oprašivanja usjeva na otvorenom, uzgajivači obično zapošljavaju i medonosne pčele i bumbare. Međutim, ova se dva oprašivača značajno razlikuju u različitim aspektima, uključujući izgled, potrebe za hranom, životni vijek, komunikaciju i, osobito, učinkovitost oprašivanja.

Bumbari, sa svojim većim tijelima i karakterističnim karakteristikama, nude nekoliko prednosti u odnosu na medonosne pčele u poboljšanju ishoda oprašivanja:

Kapacitet nosivosti peludi

Sposobnost nošenja peludi kod bumbara je značajno bolja, talože otprilike 2,7 puta više peludi po cvijetu u usporedbi s pčelama. Ovo obilje peludi pokazalo se ključnim u promicanju snažnog oprašivanja i pridonosi razvoju ujednačenijeg i većeg voća i povrća, što u konačnici dovodi do povećanih prinosa.

Prilagodljivost vremenskim uvjetima

Bumbari pokazuju impresivnu prilagodljivost različitim vremenskim uvjetima zahvaljujući svojoj sposobnosti reguliranja tjelesne temperature. Ova jedinstvena značajka omogućuje im da ostanu aktivni u širem rasponu temperatura, što ih čini posebno učinkovitim oprašivačima čak i tijekom hladnih i vlažnih vremenskih uvjeta kada pčele mogu pokazati smanjenu aktivnost.

Oprašivanje usjeva na otvorenom

Usjevi kratkog cvjetanja

Šljive, breskve, marelice i bademi su neki od usjeva na otvorenom polju s kratkim cvjetanjem. Učinkovito razdoblje za oprašivanje i zametanje plodova traje samo nekoliko tjedana. Tijekom ovog ključnog razdoblja učinkoviti i aktivni oprašivači, poput bumbara, nužni su. Najbolje oprašivanje je rano ujutro, stoga se preporučuje korištenje bumbara koji rano ustaju.

Natupol Boosterrazvijen je za usjeve s kratkim (jedan do četiri tjedna) intenzivnim razdobljem cvatnje i koji proizvode puno nektara. Za rano cvjetajuće usjeve bolji je izbor Natupol Trios dodatnom izolacijom.

Dugo cvjetajuće kulture

Ovi usjevi, kao što su jabuke, kruške ili avokado, karakterizirani produljenim razdobljima cvatnje, osiguravaju stalne izvore nektara i peludi, osiguravajući bumbarima pristup prehrani tijekom cijelog ciklusa aktivnosti.

Tripol, koji sadrži 3 velike kolonije, najbolji je izbor za dugo cvjetajuće usjeve.

Savjeti za oprašivanje usjeva na otvorenom

Postizanje optimalnog oprašivanja u usjevima na otvorenom ključno je za osiguravanje obilnih prinosa i zdravih, uspješnih biljaka. Naši su savjeti osmišljeni kako bi uzgajivače poput vas osnažili vrijednim uvidima i dokazanim strategijama za promicanje učinkovitog oprašivanja. Slijedeći naše preporuke, možete otključati puni potencijal prirodnih oprašivača i svjedočiti izvanrednim poboljšanjima u produktivnosti usjeva.

Proizvodi za oprašivanje na otvorenom