Savjeti za oprašivanje usjeva na otvorenom

Koppert bumbari osiguravaju prirodno oprašivanje usjeva u zatvorenom i na otvorenom. Udubit ćemo se u ključne principe oprašivanja usjeva na otvorenom i istražiti praktične savjete za maksimiziranje stopa oprašivanja i ukupne produktivnosti usjeva. Od privlačenja oprašivača do primjene tehnika oprašivanja, cilj nam je opremiti vas znanjem i alatima potrebnim za osiguranje izdašnih i uspješnih usjeva na otvorenom. Dobro oprašivanje usjeva na otvorenom može se postići slijedeći dolje navedene preporuke.

Savjeti za oprašivanje na otvorenom

Vrijeme

Uvedite bumbare u to područje 4-7 dana prije početka razdoblja cvatnje. Pčele će početi oprašivati čim se cvjetovi otvore. Pobrinite se da košnica bude smještena u usjev odmah nakon isporuke ili unutar jednog dana kako bi bumbari mogli pronaći izvore hrane.

Plasman

Kako biste povećali rezultate oprašivanja, ravnomjerno rasporedite košnice po cijeloj parceli. Broj potrebnih košnica ovisi o usjevu i prisutnosti drugih insekata oprašivača. Postavite košnicu vodoravno, tako da bumbari uvijek imaju pristup šećernoj vodi koja se nalazi u košnici. Više o optimalnom smještaju košnica bumbara pročitajte ovdje.

Suživot bumbara i medonosne pčele

Bumbari i medonosne pčele mogu raditi zajedno kako bi poboljšali oprašivanje. Možete pustiti obje vrste pčela u iste usjeve. Međutim, održavajte minimalnu udaljenost od 100 metara između košnica bumbara i medonosnih pčela, držeći pčele izvan vidokruga. Ova mjera opreza je neophodna kako bi se spriječilo da pčele privuče šećerna voda u košnicama bumbara, posebno ako glavni usjev još ne cvjeta.

Razdoblje naseljavanja košnice

Pustite bumbare da se smire nakon postavljanja košnice. Pričekajte najmanje 30 minuta prije otvaranja vrata košnice. Prijevoz i pokreti trešenja mogu u početku učiniti bumbare nemirnima.

Temperatura i sjena

Zaštitite košnicu bumbara od pretjerane topline uzrokovane izravnim sunčevim svjetlom, osobito tijekom toplih razdoblja. Osigurajte dovoljnu sjenu za košnicu tako da je postavite u sjenu usjeva ili osigurate dodatni pokrov. Više o bumbarima u toplini pročitajte ovdje.

Održavanje košnica

Držite donju stranu košnice suhom kako biste održali optimalne uvjete u košnici. Provjerite je li ulaz u košnicu vidljiv i ljudima i bumbarima tijekom razdoblja cvatnje. To možete postići postavljanjem košnice na sanduk ili hrpu kamenja. Osim toga, uklonite sve cvatuće korove u i oko područja oprašivanja, jer bi bumbari mogli posjetiti njih umjesto ciljanog usjeva.

Zaštita od vjetra

Zaštitite košnicu od jakih vjetrova tako da je postavite na zaštićeno mjesto ili je pričvrstite utezima ili drugim stabilizirajućim mjerama.

Kemijska kompatibilnost

Budite oprezni pri uporabi pesticida prije i tijekom cvatnje. Neki pesticidi mogu biti štetni za bumbare i mogu imati dugoročne učinke. Razgovarajte o tome sa svojim savjetnikom ili konzultirajte našu aplikaciju za nuspojave.

Slijedeći ove smjernice, možete optimizirati učinkovitost oprašivanja bumbarima u svojim usjevima.