Povećajte oprašivanje u rajčici

Bumbari igraju ključnu ulogu u postizanju optimalnih rezultata oprašivanja usjeva rajčice. Ako želite optimizirati proces oprašivanja svoje kulture i postići iznimne prinose, iskorištavanje snage komercijalnih bumbara može promijeniti pravila igre. Bumbari su učinkoviti i pouzdani oprašivači, a kada se koriste strateški u kombinaciji s pravim postupcima, mogu značajno poboljšati zametanje i kvalitetu plodova. U ovom vodiču pružit ćemo vam vrijedne uvide, upute korak po korak i stručne savjete o tome kako uspješno integrirati komercijalne bumbare u svoj uzgoj rajčice. Zaronimo u svijet oprašivanja uz pomoć bumbara i otkrijmo tajne kako biste maksimalno povećali žetvu rajčice. Trebate naše savjete za smještaj košnica? Ovdje preuzmite naš poster.

Savjeti za oprašivanje rajčice

Oprašivanje zujanjem i tragovi ugriza

Kako bi započeli oprašivanje, bumbari koriste tehniku koja se zove buzz polination. Hvataju se za cvijet i stvaraju vibracije, pomažući u prijenosu peludi. U roku od jednog do četiri sata, otisci čeljusti bumbara na cvijetu, poznatiji kao tragovi ugriza, postanu smeđi. Ovi tragovi ugriza služe kao pokazatelji za procjenu aktivnosti oprašivanja bumbara. Za uspješno oprašivanje obično je dovoljan samo jedan posjet bumbara. Zametanje plodova događa se nakon što je cvijet adekvatno oprašen.

Oprašivanje bi se trebalo dogoditi prije zatvaranja cvijeta. Trajanje otvorenosti cvijeta varira od jednog do tri dana, ovisno o okolišnim uvjetima. Za procjenu napretka oprašivanja sakupite približno 20 zatvorenih cvjetova iz različitih područja. Bitno je da svi zatvoreni cvjetovi pokazuju tragove ugriza. Zatvoreni cvjetovi nude točan prikaz statusa oprašivanja. Cvjetovi otvoreni dulje od jednog dana obično imaju jedan do pet tragova ugriza.

Redovito pratite performanse bumbara provjeravajući njihov rad najmanje jednom u dva dana. Kada se broj tragova ugriza smanji na samo jedan ili dva po cvijetu, preporučljivo je uvesti novu košnicu bumbara.

Razmatranja temperature i vlažnosti

Bumbari uspijevaju unutar određenih raspona temperature i vlažnosti. Najaktivniji su između 8 °C i 28 °C, s postupnim smanjenjem aktivnosti iznad 28 °C. Važno je osigurati odgovarajuće uvjete za bumbare, izbjegavajući ekstremne temperature koje mogu spriječiti njihovu aktivnost. Osim toga, održavanje relativne vlažnosti između 50% i 80% osigurava optimalno otpuštanje peludi, dok ekstremi izvan tog raspona mogu spriječiti zametanje plodova.

Očuvanje zdravlja biljaka

Kako biste maksimizirali uspjeh oprašivanja, bitno je dati prioritet zdravlju vaših biljaka rajčice. Različiti čimbenici, poput nedostatka vode, neuravnotežene prehrane, virusa, bolesti, štetnika, ekstremnog rasta, klimatskih uvjeta i kemijskih utjecaja, mogu utjecati na zdravlje biljaka i smanjiti broj zdravih cvjetova. Redovito praćenje, odgovarajuća njega i brzo djelovanje protiv potencijalnih rizika pridonose zdravom usjevu i boljim rezultatima oprašivanja.

Položaj i preglednost košnica

Kako bi se omogućila učinkovita komunikacija između bumbara i ljudi, ključno je postaviti košnicu na vidljivo mjesto. To omogućava i bumbarima i ljudima da lako prepoznaju i pristupe košnici. Štoviše, osigurajte da je košnica postavljena vodoravno za optimalno funkcioniranje.

Zaštita od elemenata

Zaštita košnice od nepovoljnih vremenskih uvjeta neophodna je za održavanje njene učinkovitosti. Zaštita košnice od kondenzacije i kišnice spriječit će štetu i osigurati dobrobit kolonije bumbara. Preporučuju se pravilno održavanje košnice i redovite provjere kako bi se zaštitili od potencijalnih rizika.

Smještaj i količina košnica

Za optimalnu izvedbu izbjegavajte grupiranje više od tri košnice zajedno. Važno je postaviti košnice na takav način da su izlazi iz košnice okrenuti u različitim smjerovima, daleko od usjeva. Ovakav raspored omogućuje učinkovito kretanje i sprječava prenapučenost dok promiče učinkovito oprašivanje.

Kemijska kompatibilnost

Budite oprezni pri uporabi pesticida prije i tijekom cvatnje. Neki pesticidi mogu biti štetni za bumbare i mogu imati dugoročne učinke. Razgovarajte o tome sa svojim savjetnikom ili konzultirajte našu aplikaciju za nuspojave.

Primjenom gore navedenih smjernica možete optimizirati oprašivanje bumbarima za svoje usjeve rajčice. Osiguravanje odgovarajućeg položaja košnice, zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta i održavanje pravih čimbenika okoliša pridonijet će dobrobiti kolonije bumbara i poboljšati rezultate oprašivanja.