Gljive

Gljive

Gljive su mesnate biljke koje proizvode spore, a obično rastu iznad tla ili na izvoru hrane.

Jestive gljive mesnati su i jestivi plodovi nekolicine vrsta velikih gljiva (gljive s plodonosnim strukturama koje su dovoljno velike da mogu biti vidljive golim okom). Mogu rasti ispod zemlje (podzemne) ili iznad zemlje (nadzemne) gdje se mogu brati rukom. Jestivost se može definirati kriterijima koji uključuju odsustvo otrovnih učinaka na ljude i poželjan okus i aromu.

Većina gljiva koja se prodaje u supermarketima uzgaja se na poljoprivrednim gospodarstvima za uzgoj gljiva. Najpopularnije od njih, Agaricus bisporus, smatraju se sigurnima za konzumaciju većine ljudi jer se uzgajaju u kontroliranim, steriliziranim okruženjima. Nekoliko vrsti gljive A. bisporus uzgaja se u komercijalne svrhe, uključujući bijele šampinjone, smeđe šampinjone i portobello šampinjone. Dostupne su i brojne druge vrste gljiva jer uzgajivači traže nove i jedinstvene okuse koje će staviti na tržište.

Što možemo učiniti za Gljive