Kontrolni popis oprašivanja rajčica

Kontrolni popis oprašivanja rajčica

Bumbari su idealni za oprašivanje usjeva rajčice. Kontrolni popis oprašivanja tvrtke Koppert naznačuje na koji se način mogu ostvariti najbolji rezultati.

Tijekom oprašivanja bumbar zagrize cvijet i cvijet počinje vibrirati. To je poznato kao zujanje. Otisci čeljusti bumbara na cvijetu (tragovi ugriza) postaju smeđi u roku od jednog do četiri sata te na taj način možete provjeriti aktivnost bumbara. Jednim obilaskom cvijeta prenese se dovoljna količina peludi za oprašivanje. Do zametanja plodova dolazi nakon oprašivanja cvijeta.

Cvijet se mora oprašiti prije nego što se zatvori. Ovisno o uvjetima, cvijet ostaje otvoren od jednog do tri dana. Za provjeru oprašivanja sakupite 20 zatvorenih cvjetova s različitih mjesta. Svi zatvoreni cvjetovi moraju imati tragove ugriza. Zatvoreni cvjetovi pružaju jasnu sliku stanja. Na cvjetovima koji ostaju otvoreni dulje od jedan dan nalazi se između jednog i pet tragova ugriza

Aktivnost bumbara provjeravajte najmanje jednom u dva dana. Uvedite novu košnicu bumbara nakon što je broj tragova ugriza smanjen na samo jedan do dva po cvijetu.

Pelud se najbolje otpušta pri relativnoj vlažnosti između 50 % i 80 %. Pri relativnoj vlažnosti većoj od 80 % – 85 % pelud se ne otpušta i bumbari postaju neaktivni. Klijavost peludi smanjuje se pri relativnoj vlažnosti nižoj od 50 %, što može dovesti do poteškoća u zametanju plodova. Bumbari će i dalje sakupljati pelud i ostavljati tragove ugriza, ali neće biti plodova.

Bumbari su aktivni pri temperaturama između 8 i 32 °C. Njihova razina aktivnosti optimalna je pri temperaturama između 8 i 28 °C. Pri temperaturama između 28 i 32 °C njihova se razina aktivnosti postupno smanjuje. Bumbari prestaju letjeti pri višim temperaturama. Tada će bumbari nastojati rashladiti košnicu dok temperatura ponovno ne padne ispod 32 °C.

Zdrav usjev i prisutnost dovoljne količine zdravih cvjetova čine temelj dobrog oprašivanja. Razni čimbenici mogu poremetiti zdravlje biljke i time smanjiti broj zdravih cvjetova. Mogući rizici uključuju nedostatak vode, neuravnoteženu količinu hranjivih tvari, utjecaj virusa, bolesti biljke, zarazu nametnicima, nedovoljan ili prekomjeran rast, ekstremne vremenske uvjete i utjecaj kemikalija na biljke ili cvijeće.

Bumbari održavaju konstantnu temperaturu u košnici. Ako su bumbari dulje vrijeme izloženi velikim vrućinama, može doći do oštećenja košnice i kolonije. Stoga košnicu trebate postaviti na najhladnije mjesto ili barem u hlad, osobito tijekom najtoplijeg dijela dana. Pobrinite se da do košnice dopire određena količina sunčeva svjetla za vrijeme mračnog zimskog razdoblja. Hlad se može osigurati putem usjeva, sanduka ili drugim metodama zaklanjanja. Tijekom razdoblja ekstremnih temperatura bit će potrebne dodatne mjere, kao što je aktivno hlađenje.

  • Postavite košnicu tako da je lako vidljiva bumbarima i ljudima
  • Postavite košnicu u vodoravan položaj
  • Zaštitite košnicu od vlage i kiše

S bumbarima se ne mogu kombinirati sva kemijska sredstva. Pogledajte popis štetnih učinaka, u papirnatom obliku ili putem interneta, ili se obratite savjetniku.

Po mogućnosti nemojte postavljati zajedno više od tri košnice. Pobrinite se da se mjesta za izlazak bumbara nalaze u različitim smjerovima, ali ne u smjeru usjeva.