Liječenje uboda bumbara i alergije na bumbare

Liječenje uboda bumbara i alergije na bumbare

Liječenje uboda bumbara i alergije na bumbare

Ove informacije o ubodima bumbara pružaju smjernice za smanjenje mogućnosti uboda bumbara i o mogućim reakcijama na ubod te o liječenju. Verziju uboda bumbara i i alergija na bumbare u obliku plakata možete preuzeti ovdje.

Ubodi bumbara, pčele i ose

Bumbari se u brojnim zemljama mogu pronaći u prirodnom okruženju. Osim toga, bumbari i pčele upotrebljavaju se kao oprašivači poljoprivrednih i hortikulturnih usjeva. Postoje razne podvrste različitog izgleda, uključujući različitih boja i uzoraka. Bumbari su općenito veći od pčela i imaju više dlačica od osa.

Žalac imaju samo bumbari radilice i matica, kao što je to slučaj i kod pčela i osa. Trutovi ne mogu ubosti. Žalac služi za obranu. Tijekom uboda pčele određena količina otrova uđe u tijelo putem žalca. To stvara određenu oštru bol kod ljudi, a zatim nestane. Povremeno (u otprilike 1 % slučajeva) razvije se alergijska reakcija na otrov koji je ušao u tijelo.
Reakcija na ubod bumbara može se razlikovati ovisno o slučaju.

Žalac bumbara ose nije bodljikav. To znači da radilica ili matica mogu izvući svoj žalac i ponovno ubosti. Žalac pčele bodljikav je. Kada pčela pokušava izvući žalac, on se odvoji od abdomena i sa sobom povlači žlijezdu s otrovom.

Kako spriječiti ubode bumbara?

Bumbari će rijetko kada ubosti. Vjerojatnost uboda bumbara možete smanjiti na način da ih ne izazivate i ne činite agresivnima. Pri radu s bumbarima najvažnije je zadržati mirnoću. Ne tjerajte bumbare rukom, ne tresite košnicu, ne dirajte bumbare itd.

Doživjeli ste ubod bumbara? Reakcije i liječenje

Ubod bumbara najčešće najčešće ne dovodi do alergijske, nego samo do lokalne reakcije: oticanje, svrbež i crvenilo na mjestu uboda, što traje samo nekoliko sati. Do toga može doći odmah nakon uboda, no najčešće se javlja nakon nekoliko sati. Oteklina ili svrbež mogu trajati nekoliko sati ili čak dana. U nekim se slučajevima lokalna reakcija može proširiti u određenoj mjeri; u tom slučaju potrebno je više vremena da se simptomi povuku. To se i dalje smatra lokalnom reakcijom koja nije alergijska.

Postupanje kod lokalne, nealergijske reakcije

Medicinsko liječenje najčešće nije potrebno. Mogu se poduzeti određene mjere kako bi se lokalna reakcija ublažila, osobito ako se ubod nalazi na osjetljivom mjestu, primjerice u blizini oka. Nakon uboda osoba treba što je prije moguće uzeti protuupalni lijek (poput aspirina ili ibuprofena). Na mjestu uboda trebalo bi držati hladne obloge. Osim toga, dostupan je i određen broj masti protiv svrbeža (npr. koje sadrže dietil-meta-toluamid).

U rijetkim slučajevima uboda u ustima ili ždrijelu, pacijent bi trebao odmah otići u bolnicu jer to može dovesti do blokade dišnih putova. Pacijent će u bolnici odmah dobiti kortikosteroide (kao što je prednizon) i bit će zadržan na promatranju.

Alergijska reakcija

U otprilike 1 % stanovništva ponovljeni ubodi (ili u nekim slučajevima dva ili tri uboda) mogu izazvati alergijsku reakciju, koja se naziva i generalizirana alergijska reakcija, sustavna alergijska reakcija ili anafilaktička reakcija. Alergijska reakcija nakon prvog uboda nije moguća jer za nju su potrebna protutijela koja su nastala prilikom prethodnog uboda. Alergijske reakcije najčešće postanu vidljive vrlo brzo nakon uboda (od nekoliko sekundi do nekoliko sati nakon uboda).

Alergijske reakcije mogu se razvrstati u četiri razine, prema jačini ozbiljnosti:
1. razina – svrbež, crvenilo i oteklina (urtikarija, osip) po cijelom tijelu
2. razina – simptomi 1. razine plus probavne poteškoće (povraćanje, proljev)
3. razina – simptomi 1. i/ili 2. razine plus poteškoće s disanjem i/ili osjećaj gušenja
4. razina – simptomi 1. i/ili 2. i/ili 3. razine plus lupanje srca, nesvjestica, anafilaktički šok (praćen vrtoglavicom, pojačanim znojenjem i drhtavicom)

Liječenje alergijske reakcije

U slučaju povišene temperature ili reakcije 1. razine, obratite se liječniku opće prakse. Liječnik može donijeti odluku o praćenju situacije. Bilo bi poželjno određeno vrijeme pratiti stanje u bolnici jer se reakcija može postupno pojačati.

Toksične reakcije

Do toksičnih reakcija dolazi samo ako je osoba ubodena nekoliko desetaka puta u kratkom razdoblju. Do generaliziranih alergijskih reakcija, kao što su srčana aritmija i poteškoće s disanjem, može doći u živčanom ili kardiovaskularnom sustavu. U tom je slučaju osobu potrebno odvesti u bolnicu na liječenje i promatranje.

Hiperventilacija

Osim ozbiljne alergijske reakcije 4. razine i hiperventilacija, vjerojatno kao posljedica šoka, može dovesti do gubitka svijesti. U tim je slučajevima isto tako potrebno odmah pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Povećani rizik

Osobe koje uzimaju određene lijekove (beta-blokatore) i trudnice imaju povećan rizik za nastanak alergijske reakcije nakon uboda bumbara.

Život s alergijom na bumbare

Ako ste jednom imali alergijsku reakciju, nećete nužno dobiti alergijsku reakciju na sljedeći ubod. Vjerojatnost je osobito mala ako ste imali reakciju 1. ili 2. razine. Reakcije na ubode bumbara mogu se razlikovati ovisno o slučaju. Danas je moguće napraviti testiranje primjenom pročišćenog otrova bumbara kako bi se utvrdilo hoćete li imati alergijsku reakciju nakon sljedećeg uboda. Također je moguće primijeniti pročišćeni otrov u liječenju hiposenzibilizacijom.

Imunoterapija primjenom otrova pčele ne štiti nužno osobe s reakcijom na bumbare. Tim se liječenjem namjerava smanjiti osjetljivost tijela na otrov bumbara. Ako se ne želite podvrgnuti liječenju hiposenzibilizacijom, od svojeg liječnika možete nabaviti recept za autoinjektor adrenalina (kao što je EpiPen ili Jext). Možete ga nositi sa sobom, a upotrebljava se za ubrizgavanje epinefrina u bedro u slučaju uboda.
Testovi i liječenja dostupni su na Odjelu za alergologiju RdGG-a (Dr de Groot) na lokaciji Diakonessehuis u Voorburgu.

Informacije za liječnike

Detaljne informacije tvrtke Koppert u vezi medicinskog liječenja alergijskih reakcija na zahtjev.
Za dodatne informacije obratite se alergologu ili doktoru internistu.

Literatura
De Groot, H. Allergie voor insecten, Huisarts en Wetenschap 2002.; 45 (7): 362.–7.
De Groot, H. Allergy to bumble bees. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2006.; 6: 294.–7.

Tvrtka Koppert omogućila je tiskani plakat sa slikama. Plakat se može i preuzeti (URL).
Savjet: Na plakat dodajte kontaktne informacije za liječničku pomoć i hitno medicinsko liječenje.

Informacije su namijenjene samo kao izvor edukacije i ne smiju se upotrebljavati za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema jer nisu zamjena za liječničku skrb. Ako imate ili mislite da imate zdravstveni problem, obratite se medicinskom osoblju.

Trebate pomoć?