Integrirano upravljanje štetočinama

Što je IPM?

Integrirano upravljanje štetočinama, koje se često naziva IPM, održiv je i ekološki odgovoran pristup upravljanju štetočinama. Primjenjuje kombinaciju strategija za sprječavanje i kontrolu štetočina uz smanjenje upotrebe pesticida.

Integrirano upravljanje štetočinama dinamična je i višestruka strategija za kontrolu štetočina. Kombinira biološke, kulturne, fizičke i kemijske alate za učinkovito upravljanje štetočinama. Ovaj pristup nije samo eliminacija štetnika; radi se o postizanju ravnoteže u ekosustavu.

Načela IPM-a

Prevencija

IPM se fokusira na prevenciju, a ne na reakciju. Naglašava postupke koji prvenstveno odvraćaju štetočine od napada.

Praćenje

Redovito praćenje populacija štetočina pomaže u donošenju informiranih odluka o strategijama kontrole.

Kontrolirati

Kada je potrebno, primjenjuju se mjere suzbijanja, pri čemu se prvo koriste najmanje štetne metode.

Evaluacija

Nakon implementacije, IPM zahtijeva procjenu učinkovitosti strategija kontrole i uvođenje potrebnih prilagodbi.

IPM ciklus je proces koji je u tijeku i uključuje gore navedena načela. To je dinamičan pristup koji se prilagođava promjenjivim uvjetima i novim informacijama.

Integrirana zaštita od štetočina u poljoprivredi

Integrirano upravljanje štetočinama u poljoprivredi ključno je za održivu poljoprivredu. Smanjuje ovisnost o kemijskim pesticidima, koji mogu imati negativne učinke na usjeve i okoliš.

Korisni kukci i biološka kontrola

Jedan od ključnih aspekata IPM-a je iskorištavanje moći prirodnih neprijatelja za kontrolu populacije štetočina. Predatorske grinje, parazitske ose i korisne nematode primjeri su korisnih organizama koji se koriste za biološko suzbijanje štetočina. Korisni organizmi love ili parazitiraju na štetnicima u poljoprivredi, pomažući zaštiti usjeva prirodnim putem.

Praćenje i hvatanje

Praćenje usjeva i izviđanje je sustavno promatranje usjeva tijekom njihovog ciklusa rasta. To uključuje pomni pregled biljaka na znakove štetnika i bolesti. Ova se praksa pokazala neprocjenjivom za ranu identifikaciju problema i brzo djelovanje. Upotrebom zamki za insekte, kao što su ljepljive zamke i feromoni, uzgajivači mogu odmah otkriti prisutnost štetočina i reagirati u skladu s tim.

Korištenje zamki za insekte također može biti učinkovit način suzbijanja štetnika bez pribjegavanja kemikalijama. Tehnike masovnog hvatanja kao što su Rollertraps ili Horiver pridonose kontroli letećih stadija štetočina poput bijele mušice i tripsa. Za neke druge štetočine, feromonske zamke mogu učiniti masovno hvatanje učinkovitijim.

Plodored i zdravlje tla

U poljoprivredi, plodored remeti životni ciklus štetnika i može smanjiti potrebu za kemijskim pesticidima. Osim toga, održavanje zdravog tla ili supstrata potiče snažan rast biljaka, čineći ih manje osjetljivima na štetočine. To ne uključuje samo minimalnu prisutnost štetnika ili bolesti koje se prenose tlom, već i dobro uravnotežene minerale u matrici tla ili hranjivoj otopini i poroznu strukturu tla ili supstrata koja omogućuje izmjenu plinova između zone korijena i zraka iznad.

Najmanje toksične kemikalije

Kada nekemijski alati nisu u potpunosti sposobni zadržati razine štetočina ili bolesti ispod ekonomskog praga, kemijska intervencija može biti potrebna. IPM se zalaže za korištenje najmanje toksičnih dostupnih opcija. Ovaj pristup smanjuje štetu neciljanim vrstama i okolišu.

U nekim slučajevima, integracija i bioloških i kemijskih metoda može poboljšati suzbijanje štetočina, ali bitno je slijediti smjernice za kompatibilnost. Kompatibilnost pesticida s korisnim organizmima možete provjeriti u našoj aplikaciji za nuspojave.

Često postavljana pitanja