Potrošači

Potrošači

Svakoga dana tvrtka Koppert pomaže uzgajivačima i poljoprivrednicima diljem svijeta u borbi protiv nametnika i bolesti na prirodan i održiv način. Nadamo se da time aktivno pridonosimo održivom društvu zahvaljujući proizvodnji sigurne hrane u dovoljnim količinama da bismo mogli prehraniti brzo rastuće stanovništvo.

Proizvodnja naših prirodnih neprijatelja, bumbara i mikrobioloških rješenja proces je koji zahtijeva veliku količinu znanja. Osim toga, provedba naših proizvoda zahtijeva intenzivnu potporu. Tvrtka Koppert stoga svoje proizvode prodaje isključivo profesionalnim uzgajivačima i poljoprivrednicima.

Kako bismo vam kao potrošaču pružili najbolju moguću uslugu, sastavili smo popis čestih pitanja. Nadamo se da ćete među njima pronaći odgovore na svoja pitanja.

Biološka zaštita usjeva

Što je to biološka zaštita usjeva?
Zamisao koja se krije iza pojma biološka zaštita usjeva vrlo je jednostavna: prirodni neprijatelji, kao što su predatorske grinje, bubamare i parazitske ose puštaju se kako bi se borile protiv štetnih kukaca na isti način kao što to čine u prirodi. Tvrtka Koppert dostavlja različite vrste parazitskih osa, predatorskih grinja, kukaca i buba, mušica šiškarica i mrežokrilaca. Posjetite naš kanal na YouTubeu i pogledajte kako naši prirodni neprijatelji napadaju svoj plijen.

 • Zašto upotrebljavati biološku zaštitu usjeva?
  Zašto upotrebljavati biološku zaštitu usjeva?

  Uzgajivači diljem svijeta primjenjuju biološku zaštitu usjeva velikih razmjera. Posljedično, upotreba insekticida u hortikulturi znatno se smanjila, a uzgajivači istodobno uživaju u većim i kvalitetnijim prinosima usjeva. Proizvodi koji su uzgojeni uz pomoć biološke zaštite usjeva zdravi su i sigurni za potrošače i okoliš. Supermarketi u kojima se prodaju povrće i cvijeće smatraju da su aspekti poput održivosti i poslovanja koje je prihvatljivo za okoliš vrlo važni.

 • Gdje mogu kupiti vaše proizvode?
  Gdje mogu kupiti vaše proizvode?

  Ne prodajemo svoje proizvode privatnim kupcima i amaterskim vrtlarima. Profesionalni uzgajivači mogu se obratiti jednom od distributera tvrtke Koppert.

 • Kako mogu znati jesu li voće i povrće u supermarketu uzgojeni na održiv način upotrebom biološke zaštite usjeva?
  Kako mogu znati jesu li voće i povrće u supermarketu uzgojeni na održiv način upotrebom biološke zaštite usjeva?

  Iako sve veći broj uzgajivača upotrebljava prirodne neprijatelje za borbu protiv nametnika i bolesti umjesto kemijskih agensa, to nije vidljivo na samim proizvodima. Pitajte u svojem supermarketu i potaknite primjenu održivih praksi.

  Ako kupite proizvod s naljepnicom „organski proizvod”, možete biti sigurni da nisu upotrijebljene metode kemijske zaštite usjeva.

 • Kupio/la sam biljku u koju je bila umetnuta kartica/vrećica tvrtke Koppert. Što da činim s time?
  Kupio/la sam biljku u koju je bila umetnuta kartica/vrećica tvrtke Koppert. Što da činim s time?

  Kartica/vrećica u biljci znači da su za borbu protiv nametnika upotrijebljeni prirodni neprijatelji. To je dobar znak i znači da ste kupili održivu biljku! Karticu/vrećicu možete zadržati u biljci. Može i dalje sadržavati neke prirodne neprijatelje, koji će se nastaviti boriti protiv nametnika na biljci. Ne brinite se zbog tih kukaca: njih zanimaju samo nametnici i odumrijet će nakon što ih eliminiraju.

Prirodno oprašivanje

Što je to prirodno oprašivanje?
Povrće kao što su rajčice i paprika babura često se uzgajaju u staklenicima. U trenutku kada ukusna rajčica dospije na vaš tanjur, već je prevalila dalek put. Biljka prvo mora razviti plod prije nego što rajčica može početi rasti. U prirodi kukci i ostale životinje brinu se za oprašivanje, a time i za razvijanje ploda. Medonosne pčele tradicionalni su važni oprašivači usjeva koji se uzgajaju na obradivim i hortikulturnim površinama. Bumbar je bliski rođak medonosne pčele. Godine 1987. utvrđeno je da bumbari mogu biti iznimno korisni u staklenicima u svrhu oprašivanja.

 • Zašto upotrebljavati prirodno oprašivanje?
  Zašto upotrebljavati prirodno oprašivanje?

  Upotreba bumbara uzgajivačima štedi mnogo vremena i fizičkog rada. Usjeve bi u suprotnome bilo potrebno ručno oprašivati. Također, ispostavilo se da je prirodno oprašivanje s pomoću bumbara dovelo do boljih rezultata. Poboljšalo je gnojidbu i kvalitetu ploda te je dovelo do većih prinosa.

  Tvrtka Koppert proizvodi različite vrste bumbara u različitim zemljama, ovisno o lokalnom zakonodavstvu. Ti bumbari više se ne proizvode samo radi oprašivanja usjeva rajčice; naše košnice i bumbare kupuju uzgajivači više od 120 različitih vrsta usjeva. Otad su proizvedene milijarde bumbara. Budući da je prirodno oprašivanje s pomoću medonosnih pčela i kukaca oprašivača u opasnosti, ta je proizvodnja važnija no ikad prije.

 • Koja je razlika između bumbara i medonosnih pčela?
  Koja je razlika između bumbara i medonosnih pčela?

  Bumbari oprašuju zujanjem koje je od ključne važnosti za rajčice i pogodno za borovnice.
  Bumbari također učinkovito oprašuju u kombinaciji s medonosnim pčelama.

  Glavne razlike jesu:

  • bumbari su veći od pčela i imaju više dlačica od njih
  • bumbari ne proizvode med
  • bumbari žive u manjim kolonijama (stotinama umjesto desecima tisuća)
  • kolonija bumbara ne hibernira, jedino matice hiberniraju
 • Zašto isporučujete bumbare, a ne medonosne pčele?
  Zašto isporučujete bumbare, a ne medonosne pčele?

  Bumbari su vrijedni radnici. Jedan bumbar može oprašiti približno 150 kilograma rajčica, obići tisuću cvjetova i raditi 18 sati na dan. Bumbar može letjeti do 10 kilometara od košnice te prikupiti i prenijeti 60 % vlastite težine u peludi. Osim toga, bumbare u njihovu poslu ne ometa ni loše vrijeme – naporno rade i po hladnom i vjetrovitom vremenu. Time se objašnjava zašto se bumbari upotrebljavaju u kombinaciji s medonosnim pčelama, koje tijekom lošeg vremena radije ostaju u košnici. Bumbari tvrtke Koppert također su iznimno zdravi. Neovisni instituti procjenjuju njihovu kvalitetu i zdravlje, a tvrtka Koppert provodi vlastite stroge preglede.

 • Kako mogu naručiti koloniju bumbara?
  Kako mogu naručiti koloniju bumbara?

  Nažalost, kupci ne mogu naručiti koloniju bumbara.

 • Ubo me bumbar. Što da radim?
  Ubo me bumbar. Što da radim?

  Informacije o ubodima bumbara pružaju smjernice za smanjenje mogućnosti uboda bumbara i informacije o mogućoj reakciji na ubod i liječenje.

Mikrobiološka rješenja

Osim korisnih kukaca i oprašivača, mikrobni proizvodi kao što su bakterije i gljivice čine treći stup za održivu proizvodnju biljaka i usjeva. Iako ih se ne može vidjeti golim okom, ti proizvodi, koji se mogu upotrebljavati iznad i ispod zemlje, imaju potencijal za nevjerojatne stvari. Bore se protiv bolesti i nametnika, osnažuju usjeve i poboljšavaju apsorpciju nutrijenata. Njihov razvoj zahtijeva visoko kvalitetno i skupo znanstveno istraživanje.

 • Kako djeluju mikroorganizmi?
  Kako djeluju mikroorganizmi?

  Proces se može razlikovati, ali biološki fungicid Trianum izvrstan je primjer. Proizveden je na osnovi gljivice Trichoderma harzianum. Spore soja T-22 koloniziraju sustav korijena biljke i drže patogene na udaljenosti.

Zadatci/škola

Radite li na školskom zadatku? Ako je vaš odgovor potvrdan, posjetite https://www.secretagentsinhorticulture.com/ za informacije o biološkoj zaštiti usjeva, prirodnom oprašivanju i mikrobiologiji. Mnogo informacija možete pronaći i na adresi www.koppert.com, ali te su informacije namijenjene profesionalnim uzgajivačima.

Narudžba promotivnih materijala

Posjetite našu internetsku trgovinu za narudžbu brošura i ostalih promotivnih materijala. Imajte na umu da su brošure i letci namijenjeni profesionalnim uzgajivačima.