Povećajte razinu oprašivanja

Što je oprašivanje?

Oprašivanje je prijenos peludi s prašnika na tučak cvijeta. Ako se pelud prenosi s prašnika na tučak istog cvijeta, taj postupak nazivamo samooprašivanje. Unakrsno oprašivanje prijenos je peludi s prašnika jednog cvijeta na tučak drugog cvijeta na istoj ili drugoj biljci.

Mnoge biljke trebaju insekte, kao što su bumbari, za prijenos peludi. Bumbari su poznati kao vrlo učinkoviti oprašivači. Oni zbog svoje veličine i izrazito gustih dlačica na tijelu svakim obilaskom cvijeta prenose velike količine peludi. Tijekom obilaska cvijeta zrnca peludi lijepe se za dlačice bumbara. Tijekom sljedećeg obilaska cvijeta pelud će se prenijeti na tučak cvijeta. Ostatak peludi bumbar će prikupiti u vrećicama za pelud na stražnjim nogama.

Koloniju bumbara čine jajašca, ličinke, kukuljice, odrasli bumbari i matica. U fazi razvoja prije zrelosti (ličinke) potrebna je velika količina peludi za razvoj u zrele bumbare. Ta velika potražnja za hranom pokretač je skupljanja peludi i nektara bumbara radilica.

Prirodno oprašivanje

Godine 1988. otkriveno je da bumbar zbog svoje jedinstvene tehnike oprašivanja („zujanje”) najbolji oprašivač rajčica. Rajčice su se prije ovog otkrića oprašivale ručno, što je bilo naporno i manje djelotvorno. U roku od tri godine primjena bumbara u oprašivanju rajčica postala je globalni standard. Od 1993. bumbari su uspješno ispitani na raznim drugim usjevima i pokazali se korisnima kao komercijalni oprašivači. Danas se oprašivanje bumbarima primjenjuje na više od stotinu različitih usjeva diljem svijeta.

Prednosti bumbara

Bumbari su poznati kao jednostavni, učinkoviti i pouzdani oprašivači zbog sljedećih razloga:

 • Osiguravaju maksimalnu razinu optimalnog oprašivanja zbog velikog broja obilaženja cvijeća i velikog prijenosa peludi.
 • Pouzdani su radnici, rade sedam dana u tjednu od sumraka do zore te čak dobro rade u lošim vremenskim uvjetima i u zaštićenim prostorima.
 • Jednostavno je koristiti se njima i održavati ih.
 • Sigurni su jer nisu agresivni.

Zašto bumbari?

Bumbari su vrlo djelotvorni i učinkoviti oprašivači jer posjećuju veliki broj cvjetova u minuti i prenose više peludi na tučak od drugih oprašivača.

Ostale prednosti bumbara su:

 • Bumbari se tijekom oprašivanja prebacuju između biljaka i redova. To pogoduje unakrsnom oprašivanju koje je često potrebno kod različitih usjeva voća ili sjemenskih usjeva.
 • Bumbari su aktivni od ranog jutra do kasne večeri te ujedno pri relativno niskim temperaturama (otprilike 10 °C) ili tijekom oblačnog vremena ili vjetra.
 • Bumbari su učinkovitiji u zaštićenim prostorima kao što su staklenici, tuneli ili natkriveni cvjetnjaci u usporedbi s pčelama.
 • Bumbari posjećuju sve usjeve u blizini košnice što može biti prednost kada je potrebno oprašivanje manje privlačnih usjeva.
 • Bumbari nisu jako agresivni i jednostavno se njima koristiti.
Play

Proizvodnja bumbara

Prirodni životni ciklus bumbara oponaša se u laboratorijskim uvjetima u našim proizvodnim postrojenjima. Na taj način osiguravamo najbolje uvjete potrebne za maksimalnu raspoloživost kolonija bumbara visoke kvalitete.

Zašto Natupol?

Zahtjevi u pogledu oprašivanja stalno se mijenjaju zbog trendova na tržištu, novih sorti usjeva, tehnoloških razvoja i klime koja se mijenja. To objašnjava potrebu za neprestanim istraživanjem i visokokvalitetnim inovativnim proizvodima za oprašivanje. Natupol nije samo bumbar nego i pouzdan inovativan sustav za oprašivanje koji vam jamči maksimalno oprašivanje i usklađenost s veterinarskim zahtjevima zemlje u kojoj se primjenjuje.

 1. Bumbari visoke kvalitete
  Usporedni pokusi pokazali su da kolonije Natupol proizvode veća legla i više jedinki tijekom duljeg razdoblja. Vitalne kolonije s duljim životnim vijekom nude više sati oprašivanja.
 2. Najbolja dostupnost na tržištu
  Kolonije Natupol dostupne su tijekom cijele godine i imaju kratak rok isporuke. Lanac opskrbe tvrtke Koppert dobro je organiziran te uključuje proizvodna postrojenja rasprostranjena po cijelom svijetu.
 3. Najbolji rezultati oprašivanja
  Natupol rezultira barem 30 % većim potencijalom oprašivanja u usporedbi s konkurentskim proizvodima jer Koppertove kolonije bumbara rastu veće i traju dulje. Dizajn košnice razvijen tijekom godina pomaže bumbarima da sačuvaju 20 % energije koju uobičajeno troše na rashlađivanje i grijanje košnice.
 4. Najbolja vrijednost za novac
  Sve navedene prednosti osiguravaju maksimalne rezultate oprašivanja po nižim troškovima oprašivanja po kilogramu, koji kupcima omogućuju postizanje najbolje vrijednosti za novac.
 5. Spremni za izazove budućnosti
  Proaktivna istraživanja i suradnja s nizom znanstvenih instituta i sveučilišta osiguravaju našu spremnost za budućnost. Uz povratne informacije od kupaca i lokalne pokuse na brojnim mjestima, proizvodi Natupol testirani su i iskušani kako bi vam pružili učinkovita, povoljna i održiva rješenja koja zadovoljavaju potrebe kupaca.
 6. Savjeti po mjeri i podrška za uzgajivače
  250 Natupolovih savjetnika i 130 distributera širom svijeta pomaže uzgajivačima na način da im nudi stručne savjete korištenjem najbolje prakse prilikom rada s Natupolom. Povratnu informaciju od kupaca smatramo ključnom!

Proizvodi za oprašivanje

Liječenje uboda bumbara i alergije na bumbare

Trebate pomoć?